040: uue raekoja konkursil osalejad, vol.2

5. märtsil 2009 avaldati tallinna uue raekoja konkursil teise vooru pääsend tööde märgusõnad. need on:
  • meri park
  • kair
  • ta tuli merest
  • kilu (22)
  • zebra
  • tripstrapstrull
  • rahva hääl
  • the public village
  • koda
jätkan raekoja konkursil osalevate välisbüroode lühitutvustamist, vol.1 on siin.


...


1997 asutatud arhitektuuribüroo lahdelma & mahlamäki on hetkel kõige kõvem kooslus soome arhitektuurimaastikul. 20 töötajaga büroo vedajateks on rainer mahlamäki [s. 1956] ja ilmari lahdelma [s. 1959]. alljärgnevalt mõned nende edukad projektid lähimast minevikust.

vellamo meremuuseum kotkas, valmis 2008.

foto: net


foto: net


foto: net


foto: net


poola juutide ajaloomuuseum varssavis. konkursi võidutöö, 2005.

render: net


foto: net


espoo haigla konkursil teise koha pälvinud töö, 2008.

render: safa.fi


soome saatkonnahoone tokyos. konkursi võiduprojekt, 2009.

render: ark-l-m.fi


render: ark-l-m.fi


render: ark-l-m.fi


render: ark-l-m.fi


render: ark-l-m.fi


espoo kesklinna hoonestuse ideekonkursi võidutöö "tango", 2007.

render: net


joensuu põhikool, valmis 2007.

foto: mimoa.eu


foto: mimoa.eu


foto: mimoa.eu


...


kui peaksin kellegagi kihla vedama raekoja konkursi võitja osas, siis - kui tahes siiralt ma ka ei sooviks, et selleks oleks bjarke ja kompanii või mõni mu lemmik eesti noorarhitektide büroo - panustaksin tegelt vähimagi kahtluseta ülimalt prestiižsele austria-šveitsi büroole baumschlager & eberle.

carlo baumschlager [s. 1956] ja dietmar eberle [s. 1952] panid oma büroo püsti juba aastal 1985. liialdamata võib vist väita, et teatud ringkondades on b & e saavutand teatava kultusbüroo staatuse. nende filosoofia / poliitika näeb ette hoonete n-ö väljast sisse projekteerimist, st et projekti sündimisel mängivad olulisimat rolli konkreetse asukoha klimaatilised eripärad ja ümbritsev keskkond. välisilmelt on b & e hooned küllaltki vaoshoitud ja lihtsad, seeeest elegantsed ning väärikad. nende projekte iseloomustab tihti energiasäästlikkus, mistõttu ökomajana planeeritud tallinna raekoja konkursil on b & e käes kõvad trumbid tohutu kogemustepagasi näol. lisaks energiasäästlike ja n-ö kohatundlike projektide kõrval on b & e tuntud ka oma keskklassile mõeldud rohkete elamukvartalitega paljudes riikides, millega nad on end kindlalt arhitektuuriajalukku jäädvustand [vt nt kenneth framptoni "modern architecture: a critical history" - b & e on seal esindatud lausa kolme projektiga!].

baumschlager & eberle peaks siinseile arhitektuurisõpradele küllaltki tuntud tegelane olema, kuna eesti ja tallinnaga on nad seotud juba varasemast ajast. nimelt panid nad 2008 veebruaris kinni kahe admiraliteedi kvartalisse planeeritud hoone konkursi. ärilehes ilmund intervjuud eberlega loe siit, kavandatud hoonete kohta pisut infot paari väikese renderiga on siin.

et on ülimalt raske leida normaalseid fotosid b & e rohketest hoonetest, siis alljärgnevalt vaid väike ja juhuslik valik objektidest, millest ma kunagi kuskilt suvaliselt enam-vähem talutavaid pilte olen leidnud. aga saamaks nende portfooliost õiglasemat muljet, soovitan siiski büroo kodukat külastada.

aschlenguti residentsid st gallenis šveitsis, valmisid 2002.

foto: net


foto: net


foto: net


it-keskus dornbirnis austrias, valmis 2002.

foto: net


mingi kõrghoone projekt münchenisse, konkursi teine koht.

render: net


popmoma elamukompleks pekingis, valmis 2007. sellest otse üle tee asub steven holli projekteeritud kuulus linked hybrid.

foto: net


ülikooli ühiselamu viinis, valmis 2005.

foto: mimoa.eu


hotel cube kuskil šveitsis...

foto: net


foto: net


nordwesthaus - klubi- ja paadimaja fussachis austrias, valmis 2008. sellest lähemalt dezeenis.

foto: dezeen


foto: dezeen

Kommentaare ei ole: