122: lihtsalt üks paduilus maja

summary: a drop dead gorgeous house just outside tallinn in the midst of a suburban hell called peetri village. the architect - as far as i know - is karmo tõra from rok-projekt. the house was completed during the last couple of years.

-

piilub:

foto: jk


maja asub tallinna külje all peetri külas. üldiselt on see küla üks õnnetu paik. peale selle, et tegemist on põrgulikult klassikalise suburbiaga, on see kinnisvaraarendus rajatud niivõrd soisele pinnale, et igal kevadel näeme artiklipealkirju à la "peetri külas jälle uputab". lisaks pole siia peaaegu et üldse tekkinud märkimisväärset arhitektuuriloomingut. antud maja on siin paari erandi seast kahtluseta tähelepanuväärseim. guugeldamise tulemusel jõudsin järeldusele, et suure tõenäosusega on maja arhitektiks karmo tõra arhitektuuribüroost rok-projekt. kusjuures üks sama autori palju halvem asi figureeris üleeelmises postituses, võid meelde tuletada kui viitsid.

foto: jk


kui veidi norida, siis võib-olla piirdeaia pruunikas toon ei haaku nii väga maja enda esteetikaga. aga tõele au, pruunikas näib see vaid eemalt vaadates...

foto: jk


... tegelikult tuleneb see pruun toon majaga justnimelt suurepäraselt haakuva peenikese punase + musta kiviklibu sulandumisest. tähele tasub panna ka mustadest ja punastest kividest laotud sillutist.

foto: jk


foto: jk


see maja meenutab mulle millegipärast mingisugust kaasaegset põhjalapärasust. põhjus on ilmselt tema suhteliselt arhetüüpses vormis ja kindlasti ka süsimustas sindelfassaadis. esimesena meenub kalmari kunstimuuseum või tegelikult pigem see maja. nendel on küll fassaadid vineerplaatidest, kuid tajuda võib siin teatavat sarnast esteetikat... kui see nüüd liiga pealiskaudne link pole.

foto: jk


süsimustale sekundeeriv kärepunane annab majale kihvti äkilisust. millegipärast kujutan ette, et taanlastele läheks see maja hästi peale.

foto: jk


majal on selja taga ka väike terrass. iseasi kui palju seal elanikud peesitada viitsivad - kiviviske kaugusel asuvad mitmed korterelamud oma uudishimulike akendega. krunt on puhtsuburbialikult golfipügatud. vaid üks naeruväärne kuusepuupõõsas on süsteemile allumatu.

foto: jk


foto: jk


foto: jk


foto: jk


foto: jk


aga ega ma ausalt öeldes ei oskakski pakkuda, milline oleks sellele majale parem kontekst... kui kellelgi on ettekujutus ärksam kui mul, andku märku.

foto: jk


foto: jk


kas selle rohelise mis-iganes kasti kärepunaseks värvimine oleks seaduserikkumine? kui ei, siis: omanikud - vihjevihje!

foto: jk


niisiis, selline maja oligi. kui teda kunagi kuskil avaldada suvatsetakse, lisan plaani ka.

kokkuvõtteks pole muud öelda kui: hästi kahju, et ta nii räiges keskkonnas asub... muidu oleks ju kõik peaaegu super.

foto: jk

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ma üldiselt ei armasta selliseid veidrusi, aga peetriküla kontekstis on tõesti tegu laheda ehitisega :)

Scandinavian Modern Contemporary Architecture ütles ...

Selle maja ümbrus on tõesti enam kui absurdne. Mõne nurga alt on naabermajad isegi kenad, kusjuures. Aga enamik mitte. Hämmastav.

Igatahes absurdususe tipuks sobib see maja sinna kenasti.

Anonüümne ütles ...

valged aknaraamid häirivad veidi