003: kolm kosmosepoissi kloostrimetsas

summary: 3 duplex dwellings in eastern tallinn, designed by kosmos architects and completed in 2005.

-

jubedal kombel meeldib mulle avastada viimasel kümnendil kerkinud eramurajoonidest arhitektuurseid pärle. ajal / ajastul, mil suurel määral on eestis ruulinud ja küllap ruulivad edaspidigi 1) kohati hea, kuid tänaseks üldjuhul siiski kohutavalt labastatud neofunktsionalism ning 2) poola jms tüüpprojektid à la mode volmarsoft, siis teeb ikka head meelt sattuda aeg-ajalt millelegi hulga huvitavamale.

otse teletorni all põdrakanepi tupikteel on kujunenud täitsa korraliku arhitektuuriga suht kompaktne eramuansambel. üldjuhul on siin peamiseks märksõnaks neofunk, või kui mitte päris "stiilipuhas" neofunk, siis selle ehk mõneti pehmemad variatsioonid. tänava lõpus aga üllatavad kolm eriti ägeda vormiga paarismaja. eraldivõetuna näevad need välja nii:

foto: jk


pisut erinevates toonides laudisega paarismajad valmisid aastal 2005. projekteeritud on need ühes eesti esinoorarhitektide büroos kosmos. kosmose seni tuntumaks tööks võib vast pidada rotermanni kvartalis esimese etapina valminud kaubamaja ja elumaju, käidavamatest kohtadest on nende projekteeritud ka nt rakvere keskväljak ning tallinna vanalinna ääres aia tänaval hetkel valmimisjärgus teravate vormidega elumaja. muide siin kloostrimetsas on veel [vähemalt] paar kosmose maja, küllap mõnest neist kunagi lähemaltki.

foto: jarmo k


aga olgu, tagasi põdrakanepi tänavale. igas majas on kaks ~110 ruutmeetrist korterit. asja siin pikemalt lahkamata viitan hoopis tõnu kaalepi artiklile ekspressis ning lisan korruseplaanid, et soovi korral hoonete anatoomiaga lähemalt tutvuda.

plaanid skännitud kes-seda-enam-mäletab, kust.


foto: jarmo k


majadest on kirjutanud ka nt ave randviir päevalehes ja mihkel karu ajakirjas eramu & korter.

foto: jarmo k


halb fotograaf olen, nii et tervest kolmikust ok pilti ma ei saanudki.

foto: jarmo k


ja alljärgnev on eelmise fotoga umbes-täpselt samast kohast tehtud.

foto: jarmo k

Kommentaare ei ole: