005: areng?

oleg zemtšugov [s. 1945] on eesti arhitekt, kelle nimi seostub ennekõike lasnamäega. ta oli teiste seas üks lasnamäe generaalplaani autoreid, tema individuaalloominguks on siin näiteks (kanaliäärsed) garaažid-parklad. ja veel: zemtšugovi fantaasiamaailmast pärineb ka palju poleemikat tekitanud lasnamäe õigeusu kiriku projekt [2005] ... tänapäeval on ta aga põhja-tallinnasse suundunud, olles linnaosa arhitekt-maakorraldaja.

1970 lõpetas zemtšugov eesti nsv riikliku kunstiinstituudi [teisisõnu eka] arhitektuuriteaduskonna, kus tema diplomitöö teemaks oli f. r. kreutzwaldi nimeline nsv riiklik teaduslik raamatukogu [teisisõnu rahvusraamatukogu].

et diplomitööde valikus olid alati "aktuaalsed ja üldsust huvitavad ehitised", toimus samal aastal ka reaalne konkurss uue raamatukoguhoone projektile. zemtšugov oma tööga konkursile osalema ei läinud, küll aga tegi seda tema kursavend tõnu aru, kes pälvis üllatuslikult auväärse teise koha. tollal oli raamatukogu planeeritud tallinna tänase city alale, enam-vähem praeguse seb pangahoone kohale, kuid paraku siis konkursist kaugemale ei jõutud ning kaheksakümnendail hakati maja ehitama juba uue konkursi võidutöö põhjal ning hoopis tõnismäele.

oleg zemtšugovi diplomitöö tõsteti esile kui üks parematest ja küpsematest lahendustest. üleliidulisel diplomitööde konkurss-ülevaatusel hinnati tema projekt esimese preemia vääriliseks, kusjuures paremakski kui reaalsel raamatukoguhoone konkursil teise koha pälvinud tõnu aru projekt.

niisiis, selline nägi välja zemtšugovi töö:

foto: ehitus ja arhitektuur, 1971-2


ja artur uppis flickr'isse projekti plaanid, lõiked ja vaate, leiad need siit. materjal pärineb cd-lt "arhitektuur on kohal. rändnäitus".

...

vahepeal pole zemtšugov millegi eriti märkimisväärsega silma paistnud. üks tema väheseid asju, mida ma lisaks lasnamäele tean, on tallinna vanalinnas aia ja inseneri tn nurgal rimi vastas asuv ilge üheksakümnendaist pärinev postmodernistliku vormikeelega maja, milles kõrvuti pesitsevad apteek ja stripibaar...

zemtšugovi uus tähetund saabus aastal 2005, mil tema projekt koostöös mingite valgevenelastega pälvis lasnamäe jumalaema kiriku konkursil esimese koha... täielik nutt ja hala. siin on karin pauluse õigustatult kahtlevas toonis artikkel ning siin on galerii renderitega tulevasest hoonestusest.

algselt paari aastaga valmima pidanud kirik juulis 2008:

foto: jarmo k


kui nüüd hüpata vahepeatumiseta aastast 1970 aastasse 2005, suuresti teadmata vahepeal tehtut, võiks öelda, et zemtšugov on läbinud 35 aastaga "arengu" üpris julge mõtlemisega modernistist lihtlabaseks historitsistiks...

foto: jarmo k


foto: jarmo k


lisaks veel mõned värskemad fotod. pärinevad need jaanuarist 2009. muutuseta idarindel.

foto: jarmo k


külalisesinejana minu vari, suht mingis neitsi maarja poosis haha.

foto: jarmo k


vasakul: loopealse munitsipaalelamud, paremal: kirik, keskel: praegu veel mitte midagi, kuid peagi hakkab siia kerkima kuni 36 meetri kõrgune esinduslik õppe- ja büroohoone. detailplaneeringu on tellinud eesti-ameerika äriakadeemia, koostajaks zemtšugovi büroo z-projekt.

foto: jarmo k

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

hei,

kui sind huvitab, siis sellest raamatukogust on "arhitektuur on kohal. rändnäitus" cd-l veel pilte, lisaks vaated ja plaanid. Need on sisse skännitud eka arhiivist vist. Pildid on slideshow lõpus. Aga ehk oled neid juba näinud.

artur

Anonüümne ütles ...

oho.

ma austööds siukse cd olemasolust ei teadnudki midagi. meil siin muuseumis siukest asja pole ja esterist ma seda ka ei leia...

kas tead, kust saaks?

ja tänud info eest (:

jk

Anonüümne ütles ...

hmm... neid jagati ekas, siis kui oli see arhitektuurikonverents. Mingi kokkuvõte ühest rändnäitusest, kus olid erinevad eka arhitudengite tööd.

Pildid sellest raamatukogust võin flickrisse üles panna näiteks. Teisi asju on nats liiga palju, neid küll uploadida ei viitsi.

artur

Anonüümne ütles ...

kuule, see oleks küll super! jääksin sel juhul ühe hea tänu võlgu (:

kui olemas, võiksid teada anda, siis täiendaksin siinset postitust. (võib-olla... eh, ma lubasin endale alguses, et plog saab autoriõiguste poolest enam-vähem korrektne ja potentsiaalsete probleemideta...)

jk

Anonüümne ütles ...

http://www.flickr.com/photos/_rt_r

paremat kvaliteeti ei saanud kahjuks

JK ütles ...

jee, suurimad tänud (:

üritan selle plaadi kuidagi omale ka hankida.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on Oleg Põhja-Tallinna arhitekt-maakorraldaja. Appdeiti oma infot!:)

JK ütles ...

tänud informeerimast, salapärane anomüümne. appdeitin!

siukse plogiga on alailma mingi jama: pidevalt peab vanu asju üle lugema, et kõik ikka endiselt tõele vastaks või uue infoga varustatud oleks.

tüütu.