041: kurjad herilased supilinnas

summary: supilinn - meaning 'soup town' - is a borough in the south estonian university town of tartu. known for their like-mindedness in trying to conserve the area's unique atmosphere, the residents of supilinn are not very keen on new developments in the area - the two buildings shown below not being exceptional. ironically they were inspired by the archetypical supilinn housing, the color schemes were drawn from neighboring buildings and sheds. completed between 2007-2009, the controversial buildings were designed by young architects janek maat and indrek mikk.

-

mõni supilinna ajaloolise agulimiljöö paadunud fänn võib mulle selle eest küll virutada, kuid mu silmis on kaks alljärgnevat maja ühed paremad asjad, mis sealses linnajaos viimasel ajal on juhtunud.

selleri tänaval asuva kahe maja arhitektideks on noored indrek mikk ja janek maat, kes varem töötanud vastavalt koko ning muru & pere büroos - võib-olla just sellest mõnel määral teatav julgus luua efektse ning pilkupüüdva arhitektuuriga hooneid, mis antud juhul on kohalikele linnaosa patriootidele kui pinnuks silmas. kusjuures tegemist on üpris iroonilise juhtumiga. tsiteerides ajakirja maja artiklit [nr 2007-2, autorid tõnis kimmel ja merje müürisepp]:
"elamu on julge ja küsimusi tekitav, kuid välja kasvanud siiski supilinna agulimiljööst. herilasetriipude taga on selle miljööala värvuskeskkonna põhjalik vaatlus. hoone maht ja katusekalle on naabermajadelt. lähedal asuvalt kuurilt on saadud keskkondlikult küpsed värvitoonid, mis on sünteetilistele toonidele iseloomulikult esialgu veidi liiga kirkad. fassaadi katab traditsiooniline sauniku laudis. katuseks on traditsiooniline tsingitud valtsplekk. kõik on korras nii miljöökaitse kui arhitekti vabaduse küljelt."

kuid sellele vaatamata pole hoonetega paljud rahul, väidetakse just, et "ümbrusega pole arvestatud või on ümbrusega sobivus küsitav" jms. eks see taandu lõpuks kõik erinevatel seisukohtadel olevate inimeste isiklikule maitsele...

foto: tõnis kimmel


[muide, kimmeli aeg-ajalt täienev fotokollektsioon huvitavatest tartu objektidest jms on siin, soovitan huvilistel pilgu peale heita.]

järgnevalt aga eelmisest hulga kehvemad fotod. pärinevad need 2008 lõpust, mil oranž maja oli veel pooleli. kollane maja valmis 2007.

foto: jk


foto: jk


arenduse terviklikkus on täielik: ka piirdeaiad on lahendatud majadega samas stiilis.

foto: jk



foto: jk


nagu ma aru saan, siis oranž maja sai oma fassaadide värvid arhitektide ja supilinna seltsi tegelaste ühise arutelu tagajärjel. kui varem valminud kollane maja tekitas oma "kontrastsusel põhineva värvivalikuga" korralikku furoori, siis oranži majaga peaksid nad järelikult enam-vähem rahul olema. pean tunnistama, et uuema maja fassaadilahendus meeldibki mulle pisut rohkem. lisalugemist antud teemal: siin ja siin.

foto: jk


miljööväärtuslik hoonestusala... kõrvuti paiknevad majad, mille vanusevaheks on ligikaudu sajand. oleks absurd nõuda või loota siinsetelt uushoonetelt tsaariaegset aguliarhitektuuri iseloomustavat rõhtsat laudist, kaugeleulatuvat räästast, akende piirdelaudu... uute majade arhitektuur mu arust väga mõnusasti abstraheerib siinse piirkonna vanade hoonete arhetüüpset ilmet ning igal juhul annab supilinnale rohkem juurde, kui hävitab.

foto: jk

ja korteriplaanid ka.

maja 2007-2


selleri tn majade asukoha, kui veel ei tea, saad siit. kõige muu seas.

nähtud hoonete fassaadilahenduse sarnasusele millelegi eesti arhitektuuri ajaloost viitas mulle martin, ja tõesti, sarnasus on täiesti olemas. paraku pole mulle teada, mis värvi laudist oli insener reieri näidismajal kasutatud, kuid ega see polegi eriti oluline.

skänn: "eesti 20. sajandi arhitektuur"

2 kommentaari:

go ütles ...

Hea, et tehti. Minu meelest oleks mõttetu teha vana arhitektuuri moodi maju, kuna see oleks odav butafooria. Keda sellega petab? Iseennast. Uus peaks vana suhtes mingi positsiooni võtma, aga ei tohiks kuidagi ebalevalt värisema jääda, et äkki keegi märkabki... et pole algupärane, vaid koopia.
Kontrast on leitud, hea.

go ütles ...

Esimene näib aga domineeriva musta tõttu pigem must ehk sünge