045: kiosk kompassi väljakul

tallinna linnapilti on aegade jooksul ilmestanud mitmed küllaltki huvitava disainiga kioskid. kunagi üheksakümnendail projekteeris terve rodu eesti tuntumaid arhitekte, teiste seas nt alver ja trummal, eek ja mutso, leonhard lapin jt, pisikesi müügipunkte, millest tänaseni püsib omal kohal vaid väike hulk. üheks selliseks on kompassi väljakul 1996 valmind putka, mille disaini autoriks arhitekt vilen künnapu.

üllataval kombel pole seda siiani eemaldatud, küll aga ümber tõstetud ning kahetsusväärsel kombel ka ümber ehitatud. täna näeb kiosk välja selline:

foto: jk


nagu öeldud, kioski praegune asetus ega väljanägemine ei vasta enam algselt planeeritule:

"kioski arhitektoonikat on vaadeldud koos taustaga, st tohutu halli majamürakaga, milles paikneb kunstiakadeemia ühiselamu. suur perforeeritud terasplaat (8 x 4 m) moodustab nüüd osa tuimast fassaadist ning on ühtlasi projekti autori hommage kunstiakadeemiale, millega on seotud tema kõige soojemad noorusmälestused. ekraani valgustavad öösel kaks 1000w prožektorit. ekraan kannab klaasist katust, mis katab müügiletti ning on ühtlasi päikesevarjuks. objekti materjalideks on ehe teras ja klaas." (tutvustus raamatust "künnapu & padrik: valitud töid" tallinn, 1999)

ma isegi ähmaselt mäletan aega, mil kiosk seisis g9 majaga paralleelselt. kas seda kunagi ka mainitud prožektoritega valgustati, ei tea öelda... carl-dag küsis kommides õigustatud küsimuse putkat ekraaniga ühendava profiilplekist katuse kohta, ja tõesti, see ongi ümberehituse tulemus. algselt, nagu ka ülal kirjeldatud, kandis see hoopis elegantsemat klaasist katust, mis ulatus ekraani servadeni (nagu näha alloleval plaanil). jääb selgusetuks, miks see välja on vahetatud...

plaan: "künnapu & padrik: valitud töid"


(^ see plaanil mainitud "park" on küll õieti sillutatud ala mõne puuga...)

mis põhjusel on putka ümber tõstetud, peamise fassaadiga maneeži tn poole? kipun arvama, et "päikesevarjuna" mõeldud perforeeritud terasplaat siiski oma eesmärki ei täitnud ning algselt otse lõunasse suunatud putka kuumenes koos oma [vägagi naljaka] tootevalikuga üle. kuid muidugi, kui kellelgi on teada n-ö ametlik põhjus, võib mind sellest teavitada.

foto: jk


kioski praegust väljanägemist ma kritiseerima ei hakka. tehku seda mõni... kriitik.

foto: jk

7 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

huvitav kas see räme profiilplekk oli ka projektis?

aga see perforeeritud ekraan on tegelikult huvitav. mitte niivõrd funktsionaalses, vaid teatavas keelelises mõttes. see on nagu mingi lausung, mille tähendus pole kindel või selge (kuigi künnapu selgitus on huvitav). kahjuks on see teatav retooriline tugevus G9 hoone suhtes nüüd täielikult tühistunud, omades võib-olla mingit mõju Maneeži tänava ja seal liikujate suhtes.

kes on veel "putkasid" teinud: Alver-Trummal (Nunne t), Lapin (Viru trammipeatus, lammutatud), Okas (Mäo bensiinijaam). praegu rohkem ei tule pähe. Jaani kiriku kõrval on ka üks huvitav kiosk.

kioski-arhitektuur on mingis mõttes nagu hauamonumentide omagi: arhitektuurne mini-universum, kus saab soovi korral kujutlusvõime valla lasta

ahoi!

JK ütles ...

aiiaaa, peab postitust parandama-täiendama. see profiilplekk pole algupärane. alguses oligi putka, nagu künnapu seletuses mainitud, klaaskatusega ja ulatus ekraani nurkadeni.

faking haige, kui lihtne on arhitektide loomingut kogu täiega persse keerata. ja et siuke asi üldse võimalik on...

JK ütles ...

aajaa, lisaks su mainituile: eek & mutso tehtud oli putka vabakal börsihoone kõrval + balti sepiku kohvik vms sakalas. mõlemad on nüüdseks kadund.

Carl-Dag Lige ütles ...

vabakal börsihoone?
balti sepik sakalas?

mis need on? :P

JK ütles ...

hehe :D

üks putka oli vabaduse väljaku ääres, selle rohelise neobarokliku paarikorruselise maja ja perna hiigelmaja vahel, lillemüügikohtade kõrval.

balti sepik - no see, mida sa sakalas elades oma aknast näha võisid haha. või siis juba reval café, jah. kunagi oli see balti sepik mu arust. oli ju. või ei old vä.

Carl-Dag Lige ütles ...

ma arvasin sakala keskus...

go ütles ...

Väga kole. Kui kontseptsioon lõhki, on sein häirivalt mõttetu.
(Klaasi väljavahetamine võis samuti päikesega seotud olla)