089: rahumäe kalmistu kabel

summary: a small chapel in rahumäe cemetery, tallinn. completed in 1932 and designed by elmar lohk.

-

nõmme keskuse lähistel rahumäe kalmistul asub pühavaimu koguduse kaunis kabel. 1932 valminud kabeli arhitektiks on elmar lohk, kelle kavandatud ehitistest ehk tuntumad asuvad tallinnas vabaduse väljakul: hotell "palace" ja kohvik "kultuse" maja.

kuigi lohk on muu seas kavandanud palju n-ö stiilipuhtalt askeetlikku funki, lööb tema loomingus väga tihti välja siiski dekoraatori hing. seda ka allnähtava ehitise puhul, kus minimalistliku valge kasti külge on poogitud - minu silmis vägagi õnnestunult - kergelt art décolik portaal ning ažuurne, vaat et vahemerelise fiilinguga kellatornike.


skänn: eesti arkitektide almanak 1934


püüan kunagi paremaid fotosid tekitada, seniks leppigem varjuliste-laigulistega.

foto: jk


portaal võiks küll paremas seisukorras olla. ja nagu näha, on hoone (aastast 1999) muinsuskaitse all.

foto: jk


foto: jk


foto: jk


ooteruumi katusejoont on mingil põhjusel tõstetud, rikkudes niimoodi fassaadi kompositsiooni. no võrdle seda ülalnähtava ajaloolise fotoga.

foto: jk


sarnaselt mõned aastad hiljem valminud johansoni kavandatud metsakalmistu kabelile ilmestab ka rahumäe kabelit puhtakujulise funktsionalismi leksikonisse kuuluv klaasist ärkel, mis põhja suunatuna ja seega otsese päikesepaiste eest kaitstuna annab kabeli interjöörile hajusat valgust.

foto: jk


skänn: eesti arkitektide almanak 1934


loodetavasti pääsen kunagi ka kabelisse sisse. seni pole veel õnneks läinud.

skänn: eesti arkitektide almanak 1934


ja viimane vaade.

foto: jk