090: nikolai jakobišvili stiilinäiteid

summary: a set of highly distinctive private houses in the suburbs of tallinn, all designed by nikolai jakobishvili and built in the last ~10 years. the rather unknown jakobishvili has been labeled by the press as the "private architect for the russian (or more precisely non-estonian) nouveaux-riches". pretty much all his creation has been ignored by (mainstream?) architectural media.

-

parasjagu salapärase arhitekti nikolai jakobišvili projekteeritud eramajad on meie kohalikel äärelinnamaastikel ühed selgelt äratuntavamad. ma olen neid viimasel ajal päris palju spottimas ja pildistamas käinud, nii et laon nüüd oma senise saagi lagedale. majade kohta pole vist vaja rohkem selgitusi anda, küllap fotomaterjal räägib enda eest.

ma ei tea jakobišvili kohta praktiliselt midagi. saan vaid öelda, et ta lõpetas 1979 õhtuses vahetuses tollase erki, kusjuures lõputöö juhendajaks oli tal küllaltki põneval kombel toomas rein, ülim corbu-fänn, ergo - loomingulises plaanis täielik jakobišvili antipood.

trükisõnas pole jakobišvilit (või jakobishvilit) palju mainitud. guugeldades eriti targemaks ei saa, raamatuteski olen tema nime kohanud vaid ühel korral. tegemist oli kas kaheksakümnendate lõpu või üheksakümnendate alguse "arhitektuurikroonikaga", kus mainiti kiitvalt tema nõmmel asuvaid ning tollal uudsena näivaid punastest tellistest elamuid. neid pole ma veel vaatama sattunud, kuid loodan seda peagi. (edit: ühte neist näeb siin. edit 2: vt ka kommentaare.)

alljärgnevad on aga enamasti uuest sajandist või äärmisel juhul sajandivahetuse ajast pärinevad ehitised.

muide, avatud on kihlveokontor: kommides võib pakkuda, millal hakatakse alljärgnevatest ja analoogsetest paremaid palu muinsuskaitse alla võtma, või kas üldse.


esimene näide. haaberstis.

foto: jk


sama.

foto: jk


ja tagant.

foto: jk


haaberstis, eelmise lähistel.

foto: jk


sama.

foto: jk


sama.

foto: jk


haaberstis, eelmisest paar maja edasi.

foto: jk


endiselt haaberstis.

foto: jk


sama.

foto: jk


haaberstis, rocca al mare keskuse taga.

foto: jk


ehitisregistri andmeil on tegemist kahekorruselise majaga (: artiklit konkreetse keissi kohta saab lugeda siin.

foto: jk


eelmise lähistel.

foto: jk


haaberstis ikka. turvaskulptuurid ja dekoratiivkaamera mingil kõrvalhoonel.

foto: jk


haaberstis... kuskil oli mainitud, et see on jakobišvili enda maja. ehitisregister seda "fakti" muidugi ei toeta. ega ka allkiri frontoonil.

foto: jk


foto: jk


nüüd haaberstist piritale. kehvake foto jakobišvili kohta suht erandlikult krohvitud majast pirita jõe ürgoru lähistel.

foto: jk


veel üks kohutav foto... maja ise täiesti ok ju, usun, et talutav isegi "hea maitsega" inimestele.

foto: jk


endiselt pirital. selle katused häirivad mind.

foto: jk


foto: jk


foto: jk


loss! seda maja tahaks näha alasti, sileseinte ja dekoratiivse tiluliluta.

foto: jk


ikka piritalt.

foto: jk


nagu oleks öökullile müts pähe tõmmatud.

foto: jk


foto: jk


kristiines.

foto: jk


veel paar näidet haaberstist.

foto: jk


foto: jk


ka päris kaugelt on see arusaadavalt jakobišvili.

foto: jk

15 kommentaari:

JK ütles ...

paljud jakobišvili majad oma kõrgete kelpkatuste ja kaugeleulatuvate räästatega meenutavad mulle kohati edgar velbri nõmme maju kahe-kolmekümnendatest. võrdle ise: http://www.hot.ee/edgarvelbri/raamat.html (skrolli alla)

tõnis ütles ...

Meie Merjega leiame, et sa peaksid Nikolai intervjuu tegema. Oleks põnev teada saada, mida ta mõtleb selliseid maju tehes?

Anonüümne ütles ...

kuule mul oli vahepeal plaanis temast üldse bakatöö teha :D

(kusjuures idee pole veel maetud)

jk

Carl-Dag Lige ütles ...

I love it! Täitsa hullumeelne Eesti kontekstis. Üle võlli igas mõttes.
Ja intervjuud ootame kannatamatult :)

ciao,
cd

Anonüümne ütles ...

Tee intekas jah! Mind hakkas ka see fenomen intrigeerima. Ma arvan, et mõni võetakse kaitse alla küll, nt 50 a pärast?

Margit

JK ütles ...

a muide mu lemmik jakobi maja asub meriväljal aadressil andrekse 63. see hetkel müügis, kirjeldust ja pilte saab näha siin: http://www.kv.ee/?act=object.show&object_id=1387798&largeimages#image_orderby_0

JK ütles ...

jakobišvili aastast 1985 http://www.kv.ee/?act=object.show&object_id=541100&largeimages#image_orderby_0

tähetorni 76 - see on üks neist, mida tekstis mainisin.

JK ütles ...

"arhitektuurikroonika 90" kirjutab:

"teised kaks punast maja on kavandanud arh n jakobišvili. esimene neist (proj 1986) asub laagris, põdra t 29. ehitise algidee oli omaniku soovi kohaselt pärit ameerika žurnaalist. üldlevinud hoonetüübina assotsieerub see meie oludes kõigepealt aga 1920ndatel aastatel saksa suvemajade eeskujul loodud natuse või velbri varaste hoonetega. tolleaegne vabalt krundil seisev elamu pidi ümbrusega võrdselt suhtlema kõigi ilmakaarte suunas, mis tingis ruudukujulise põhiplaani ja täiskelpkatuse. arvestades ökonoomiataotlusi, tekkis niiviisi äärmiselt kompaktse tsentreeritud kehamiga hoone. väikese traditsioonilise mahu tõttu põdra tn eramul naabritega vastuolu ei teki. sisemine ruumijaotus on vabam, kui väljastpoolt modernistlike mõttemallide kohaselt võiks eeldada. soovida jätavad uukakende rohmakad piirded. kolmas punane eramu tallinnas on samuti n jakobišvililt. nõmmel, tähetorni 16 (proj 1987). siin moodustab see kõrval asuva kaksikmajaga (samuti arh jakobišvili) ansambli, mille tugeva tagasiastega hoone osa mõjub üldilmele tasakaalustavalt. mõlema maja välisilmes domineerib postmodernistlik sümmeetria ja eklektika. tähelepandav on hoolikas teostus."

JK ütles ...

mis me siis jakobišvili kohta teada saime. et tema töö on praegune tähetorni hotell: http://www.balticbookings.com/img/data/343.jpg ja http://www.hotelliveeb.ee/images/large/1652.jpeg

ja veel: vilde ja ehitajate tee nurgas on üks valgetest silikaattellistest kellaga maja. see ka jakobišvili.

passer urbanus ütles ...

umbes-täpselt 89-90, kui ma tipis õppisin, mõõtsin geodeedist isaga maha ühe tema maja nõmmel (tutvuse korras).aasta hiljem, kui vesi basseini lasti, läks põhi alt ära, kui konsoolsel monoliitbetoonist verandal saalung maha võeti, siis see kõikus tuule käes (hiljem post alla). pärast (ca 92-93) vahetas maja kilekoti täie dollarite ja auto eest omanikke. algne omanik müüs maha, sest küttekulu käis pisut üle mõistuse.

JK ütles ...

on selle õnnetu maja asukoht ehk meeles? läheks vaataks üle.

JK ütles ...

ajakirjast kroonikast on vahel kasu ka. 5. juuni 2001 artiklist "tornidega villad ja nende omanikud":

Jüri Veldemaa ehitas eramust tornidega hotelli

Jüri Veldemaa on aastate jooksul oma väiksest eramust välja ehitanud Tähetorni hotelli, millele on juurdeehitusi tehes ruumi kokkuhoiu mõttes neli torni külge kasvatanud. Teleseriaali "Salmonid" võttepaigana tuntud hotelli kõrgeimas tornis on vaateplatvorm, kust ilusa ilmaga Pikk Hermann ära paistab.

"Kui hakkasin majutusasutust ehitama, siis oli mul vaja kuidagi ruumi kokku hoida. Kõige ideaalsem lahendus tundus olevat trepid tornide sisse ehitada. Mul oli algselt plaanis kuue toaga väikehotell, nüüd olen siia kolmkümmend mugavat numbrituba ära mahutanud," sõnab Veldemaa, kes ise samas elab.

JK ütles ...

lisatud mõned viimase aja saagid, vt postituse lõppu.

Art Jakobi ütles ...

Alisa Jakobishvili:

Olen tänulik et toote siin näited mis on minu isaga on projekteerinud. Tal on tõesti omapärane stiil. Mul on olemas mõned fotod veel, mis ta on teinud varem - pildistasin ise varem. Võtke ühendust kui huvi on.

Unknown ütles ...

Astla tee 10/jasmiini 93, Mähel on kah tema töö. Nägin ja armusin selle maja sisse.