093: riiulile jäänud hansapanga kõrghoone

summary: winning entry by andres siim & hanno kreis in the 1994 invited competition for hansapank headquarters. the project - praised among others by jury member henning larsen - was never realized and the plot in central tallinn stands empty to this day.

-

üheksakümnendad olid eesti arhitektuuris - ja muidugi ühiskonnas tervikuna - põnevust täis. linnakeskkondades hakkasid poliitilisi muutusi ja üleminekut turumajandusele tähistama cocat, burgereid ja friikaid pakkuvad kiirtoidusööklad (nt «peoleo» pirital) ja säravate "uudismaterjalidest" kõverate fassaadidega lääne autode poed (nt nissani keskus lasnamäel ja toyota keskus järvel), veidi hiljem juba äärelinnaaladele laiutama asunud hüpermarketid ning uhked pangahooned justkui uute aegade lõpliku kinnitusena.

1994 toimus prestiižikas kutsutud konkurss tollal veel verinoore hansapanga uuele peahoonele. asukohaks oli valitud 2,5 ha suurune krunt hotell «olümpia» vastas liivalaia tänaval. võistlusest kutsuti osa võtma tolle aja kõige kõvemad tegijad: 1) alver trummal arhitektid, 2) arhitektuuristuudio siim & kreis, 3) ab künnapu & padrik, 4) ab urbel ja peil ning 5) irina raud / r-konsult. igale kutsutule tasuti tööraha 50 000 eek; võistluse tähtajaks oli 1. august 1994.

pangahoone üldpinnaks oli määratud ligikaudu 15 000 m², mille võis jaotada kuni 20 korruse vahel. maaaluseid korruseid võis kavandada 3. kõige muu spetsiifilise kõrval pidid arhitektid pöörama tähelepanu ka ruumidest avanevatele vaadetele. krundi liigendamisel tuli arvestada võimaliku teise ehitusjärjekorraga ning jätta hoonestamata krundi sügavuses asuv kultuurimälestisena kaitse all olev härjapea jõe säng.

soovitud ruumiprogrammist võiks ootuspärase kõrval välja tuua nõude jätta (soovitavalt keldris) ruumi peaarvutile ja disketihoidlale (120 m²). muu seas taheti hoonesse 200 kohalist restorani ning viimasele korrusele nii baari kui sauna.

kutsetega võistluse prestiižikuse kohta annab tunnistust ka n-ö staarist žüriiliige, kelleks oli taani üliteenekas ja -tuntud arhitekt henning larsen. mainiks siinkohal, et välisarhitektist žüriiliikme kasutamine jäi siinsete arhitektuurikonkursside puhul ainujuhtumiks lausa uue sajandini välja. erialaajakiri maja pühendas hansapanga konkursile terve lisa, kus sissejuhatusena seisis ettenägelikult kõhklevas toonis lause: "võib kindlalt väita, et vaadeldavad tööd jäävad särava tähisena eesti arhitektuurilukku ka siis, kui võistlusele ei järgne tegusid."

võistluse panid ühehäälselt kinni arhitektid andres siim ja hanno kreis, kellel muuseas konkursiga samal aastal valmis omal ajal paljukiidetud nissani keskus. siimu ja kreisi pangahoone projekt nägi ette šikki modernistlikku kõrghooneplokki, millega tänavatasandil liitub kristalja mahuga "kalju".



autorid kirjeldasid oma tööd järgmiselt:

asukohast: asukoha peamised mõjutajad on liivalaia tn ja hotell «olümpia». käesolevas projektis on linnaehituslikult primaarseks peetud suhet linnaga, vaateid piki liivalaia tänavat. hotelli ignorantset hoonemahtu on arvestatud (fuajeed tête-à-tête), kuid mitte ületähtsustatud. kavandatava hoone (liivalaia tn teljel olev) otsafassaad sulgeb majandusministeeriumi arvutuskeskusest alguse saava suurlinliku tänavaosa.

liivalaia ja juhkentali tn nurgale jääb pangahoone kalju; tuimale hotellimahule on vastu seatud grafiithall büroohoone sein. fikseerinud tänavatenurga jätab käesolev lahendus krundisügavuses hilisema täiendava hoonestamise võimaluse.

hoonest: kavandatava hoone võib tinglikult jagada kolmeks: büroohoone, pangamaja ja neid ühendav klaasfuajee. büroohoone - anonüümne universaalsete (renditavate) tüüpkorrustega hi-tech kõrghoone. pangamaja - panga image, sümbol - turvaline, kindel kalju väljast, liigendatud ruumimõjuga seest. fuajee on kahel tasandil (0.00; 3.30). ülemine (klaas)fuajee - pangafuajee - teenindab pangasaali ja panga bürooruume, alumine - üldfuajee - renditavaid büroopindu.



arhitektidest žüriiliikmed kommenteerisid projekti nii:

henning larsen: kaks elementi - ratsionaalne büroohoone, efektiivselt töötav ning rohelisest marmorist kaljupind. ühendav suur klaasfuajee tekitab vertikaalitunde. väga dramaatiline hoone. pangahooned enamasti järgivad itaalia palazzode ideed, samad elemendid domineerivad ka siin. pangasaal on raskepärane, suletud ruum, selle kohale kerkib kergem hoone osa. sellest vaatepunktist parim. stabiilsuse, tugevuse ja vastupidavuse traditsioone järgiv kvaliteet. arhitektuur mõjub kergelt. traditsiooniline pank on leidnud moodsa väljundi.

toomas rein: parkimine on hästi organiseeritud. arhitektuuriline kompositsioon lihtne, terviklik, originaalne. peahall hästi lahendatud. viimistlusmaterjalid on sobivad, vead praktiliselt puuduvad.

(lisaks mainin, et mind isiklikult jääb siiski tõsiselt häirima jalakäijate suhtes üliignorantne juhkentali-poolne tänavatasand...)


vaated läänest ja lõunast.



plaanid.



***


nagu teame, püsib krundil tänaseni parkimisplatsina kasutatav asfaldiväli. mis juhtus? - küllaltki ammendavat informatsiooni hansapanga juhtkonna konkursijärgsetest otsustest saab siit artiklist. kõige selle juures on ülimalt irooniline, et tänaseni hansa- / swedpanga peakontorina toimiva endise eke projekti maja rekonstruktsioon ja juurdeehitus liivalaia tn alguses on kavandatud künnapu & padriku poolt, kelle töö 1994. aasta kutsutud konkursil sai žüriilt hävitava hinnangu... ma kahjuks ei tea, kas realiseeritud töö tuli neile uue konkursiga või mõnel muul teel...

«olümpia» vastaskrundile on aga enne '94 konkurssi ja hiljemgi igasugu asju planeeritud. näiteks: üks artikkel siin, teine siin. ja siia ei tasu klikkida. näis, mida tulevik toob. kui toob.

5 kommentaari:

JK ütles ...

1990ndate arhitektuurist: "ülbed üheksakümnendad" - seal triin ojari hea artikkel.

JK ütles ...

käivad jutud, et hanno kreis on meie seast lahkunud...

Anonüümne ütles ...

Hanno Kreis oli hästi tore mees.

jk ütles ...

... ja on lootust, et lisan siia millalgi tulevikus teisigi siimu + kreisi ägedaid projekte.

Anonüümne ütles ...

ka Henning Larsen on nüüd meie seast lahkunud...