002: lendav haugiparv, hiigelmunad ja teised

oled sa kunagi viru keskuse rahva raamatu järjekorras seistes ühtäkki üllatund-ehmund, märgates müüjate kohal tiirutavat haugiparve?

või näiteks... kas on su tähelepanu köitnud foorumi ostu-sisetänava lõpus keerlev hiiglaslik kuldmuna, või vaat et mingi võlujõuga istuma kutsuvad munatoolid, või hoopis üles-alla liikuvad lillepotid? hmm, või siis... oled sa kunagi enam kui murdosa sekundi jooksul mõeld, et mille kurjami pärast on tallinna kaubamaja noorteosakonna tsikkide poole riietuskabiinideks üleelusuuruses pearätikutega lähis-ida näojoontega meeste pead?! ja kas oled tähele pand sealseid seinamaalinguid? ringijooksvaid sääri? ja veel tuhandet imelik-naljakat pisiasja?

või näiteks tartus. hiljuti avatud taskus ja sealses rahva raamatus on vist juba kõik käind, onja? niisiis, punased planeedid?! linnupesad?! akvaariumid?! ja samas hiigelhoones asuv rehepapi restoran, kuhu pääseb sobilikul kombel läbi sporditarvete poe... oled seal istet võtnuna hakand natsa ringi vaatama ning üha enam mõtlema, et wtf siin toimub? - maakividest valgustid! hiiglaslik puur elusate lindudega ja hiiglaslikud munad, mis alles teisel külastusel osutuvad üllatuslikult tualettideks! valge-punased veresauna-toolid, mis oleksid justkui välja karand marko mäetamme veritsevate majade seeriast! ja tuttavana tunduvatest õllepudelitest laotud sein?!

...

kõigele eelkirjeldatule on igati lihtne ja loogiline seletus. nimelt on mainitud interjööride ühiseks nimetajaks hullpeadest sisekujundajate kollektiiv nimega kohvi. ülal olid vaid mõned üksikud näited nende loomingust vast kõige käidavamates kohtades. tasub aga mainida, et kohvi tüüpide fantaasiaist pärinevad lahendused ka nt raadio 2-le, trendexressi jalatsipoodidele tallinnas, riias ja klaipedas [kusjuures vähemalt viru keskuses asund lainetava põrandaga pood (mäletate, onja?) on kahjuks ümber ehitatud], tartus asuvaile motel paradise'ile, beer colors place'ile jne jne. kohvi, täpsemalt öeldes hannes praksi ja villem valme [kusjuures üks ja kaks!!] teht oli ka tartus klubi "tallinna" sõna otseses mõttes puine sisekujundus, mis bv-nimelise allika järgi kahjuks uute omanike poolt hävitati. [ilgelt nõme, et elasin aasta aega klubist täpselt 8 korruse võrra kõrgemal, kuid ei taiband kunagi asja vaatama minna!] igatahes. vast pole liialdus öelda, et osad neist kujundustest on juba saand vaat et kultuslikeks, või kui veel mitte, siis küll nad selleks ajaga saavad.

a mis on üks plogisissekanne ilma illustreeriva materjalita? küsin-vastan: igav sissekanne. nüüd siis postituse mingisuguse pointi-laadse asja juurde.

lappasin täna vanu maja numbreid, kus sattusin oma lühikse elukse jooksul esmakordselt sõnale peibutuspilt. selle all mõeldakse siis arhitektide / kujundajate / kunstnike poolt arvutiprogrammidega või käsitsi loodud perspektiivvaadet nt mingist linnalikust olukorrast või hoonest tulevikus. olen kuuld kasutatavat ka väljendit ilupilt, kuid see ei väljenda mu arust eriti hästi asja ideed. ise kasutan sõna render - vist lühend sõnast rendition või rendering - kuna see on neist kõige lühem.

enivei, tihti on renderid täiesti utoopilised ning kõrvutades neid lõpuks realiseerunuga, on raske näha ühes teist. ehk parimaks näiteks saab siin tuua ammuse perspektiivvaate fantastilisest lasnamäest, kus sillal poosetav šikk plond tsikk, kanaliäärsed kenad majad ning kanalis voorivad läikivad autod ja kiirtrammid representeerivad ju tegelt kõike seda, milleks lasnamäe kunagi ei saand ja ei saa kah.

illustratsioon: eesti arhitektuurimuuseum


renderid luuakse muidugi eelkõige selleks, et tellijale ja avalikkusele, miks mitte ka endale, teha puust-ette-punaselt arusaadavaks, mida tulevikus enam-vähem loota võiks. teisalt võib rendereid mu meelest vaadata ka kui iseseisvaid kunstiteoseid, olgu nad visandatud arhitekti enda poolt pliiatsi, tuši või akvarelliga [steven holl!!], või loodud hoopis arvutiprogrammidega sisseostetud teenusena oma ala meistritelt. muide, paljud maailma tipp-bürood nii teevadki.

paar kaasaegset fäänsi-päänsi näidet.


coolsingel cube rotterdamis [ehitamist alustatakse vist 2011] - arhitekt office for metropolitan architecture.

render: worldarchitecturenews


bmw welt münchenis [valmis 2007... reaalsuses on ta midagi hoopis maisemat] - arhitekt coop himmelb(l)au.

render: worldarchitecturenews


või kuna teemaks on sisearhitektuur, siis nt tulevane rotterdami postimaja - arhitekt unstudio.

render: eikongraphia


ja tulevane pilvelõhkuja nimega tour signal pariisis [peaks valmima 2013] - arhitekt ateliers jean nouvel.

render: worldarchitecturenews


niisiis, nagu näha, on rendereis tihti sihilikult liialdatud, muudetud kõike hulga kunstipärasemaks, huvitavamaks, kindlasti ühe eesmärgina vaatajat võluda ning et muuta teinekord mõni nõme asi n-ö söödavamaks. noh nagu nt mingi kebabi restorani ukse kõrval on onja ilusad fotod pakutavatest toitudest, a kui lõpuks ostadki mingi asja, siis näeb see reaalsuses ikka suht õuka välja võrreldes pildil nähtuga.

a ok, tiiruga taas kohvi juurde.

mis mind lisaks kohvi tüüpide ruumilisele loomingule võlub, on just nende renderite stiil. olen palju näind igast naljakaid killukesi, mida osad arhitektid armastavad oma renderitesse lisada, kuid midagi nii radikaalset ja täiega naljakat nagu seda on kohvi renderite stiil, pole ma kuskil mujal kohand.

iga kohvi büroos valmind renderit võib vabalt võtta sellena, millena ta on mõeldud - "peibutuspildina", kuid ehk veel enamgi mingi iseseisva kunstiteosena, ja äärmisel juhul, st kohvi puhul, kas või niisama naljapildina [kui sind miski muu ei koti]. peab siiski mainima, et ka kohvi renderid erinevad suurel määral reaalsusest, kuid siin on see täiesti mõistetav, kuivõrd erilist realismi pole nende puhul taotletud, ja vabandatav, sest nende realiseeritugi on piisavalt wtf ja seda kõige kuradima paremas mõttes.

järgnevad huumorit täis pikitud renderid, mis pärinevad kõik kohvi khuulist plogist, kust aeg-ajalt saab muide nende sisekujunduste kohta huvitavat taustainformatsiooni. kõiki rendereid on siin kasutatud esialgu ilma loata ja rikkudes tõenäoliselt igast autoriõiguse seaduseid ja muid värke.

enivei, tungivalt kohustuslik on kõik pildid ükshaaval läbi uurida - hunnik nalja ja vajaduse korral inspiratsioonigi on garanteeritud.


restoran rehepapp tartus.



restoran rehepapp tartus.



rahva raamat tartus.



rahva raamatu sööginurk tartus.



rahva raamat ülemiste city's.



rahva raamat pärnus.



rahva raamat rocca al mares.



trendexpress tallinnas viru keskuses.



pärnu kaubamaja.



motel paradise tartus.



raadio 2.



lasering.




...



noja miks mitte minna nüüd neid kohti ise lähemalt uurima. alternatiivina võid ka tutvuda kohvi poolt realiseeritud projektide portfoolioga.



...



p.s. - see postitus pidi esialgse plaani kohaselt tulema umbes 100 korda lühem.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rotterdami kvartali uus postimaja ning unstudio - pani hetkeks midagi mus särama, aga siis tulin taas mõistusele. (ja mitte et praegune halb oleks: Tallinnas)

JK ütles ...

rotterdami kvartal
rottermanni kvartal

rotterdam
tallinn

postimaja
postimaja

no ma austööds ei mõista kuigi hästi.