026: korterelamu supilinnas

summary: an unpretentious new addition to the bohemian supilinn borough in tartu. designed by kaido kepp, this 6-apartment building smoothly blends in with its neighboring houses, most of which date back almost a hundred years.

-

hiljuti valmis tartus supilinnas korterelamu, millega peaksid vist enam-vähem rahule jääma ka kõige paadunumad sealse boheemlasliku agulimiljöö fännid. kui nt selleri tänava herilasemajad ja kvartal kroonuaia / lepiku nurgal põhjustasid oma pretensioonika välisviimistlusega supilinna seltsi jms tegelaste seas hullu pahameeletormi ja mõistmatust, siis siinse maja puhul on arhitekt pigem lähtunud kamuflaaži-, kui kontrastsuse printsiibist, tulemuseks küll vaieldamatult kaasaegse ilmega, kuid ajaloolisse ja pooleldi väljakujunend miljöösse suurepäraselt sulanduv maja. ohoh, päris pikk lause tuli.

niisiis. kuue korteriga elamu asub oa tänaval peaaegu et emajõe ääres, naabriteks enamasti tüüpish puidust agulimajad, kuid ka suuremaid hooneid vist kolmekümnendaist ning paar totakat uuemat maja. hoone projekti autoriks on arhitektuuriklubi arhitekt kaido kepp [ttk 1996].

foto: ma


ma ise hoovi tungima ei hakanud, nii et kui soovid näha, miuke näeb ta tagant välja, pead siia klikkima. a hoiatan, eriti kaunis vaatepilt see paraku pole...

foto: ma


mu silmis peitub muide supilinna suurim väärtus just tema asfalteerimata tänavais. loodetavasti see jääbki nii, sest et tõelises agulis patseerides peaksidki ju ketsid natsa sopaseks saama.

foto: ma


...


ja siis üks rändom mõte ka. et kui supilinnas on tänavad nagu herne, oa, selleri, kartuli, marja ja kauna, mis on ju noh suht teemasse, siis kust küll tuleb järsku sisse... meloni-nimeline tänav? ma olen kindel, et selle taga on mingi lahe legend, nii et kui siia satub mõni teadjam tüüp, siis võiks teadmist täitsa jagada. jep.

4 kommentaari:

iluut ütles ...

Oa, Herne, Kartuli vs Meloni ja Marja on sarjast Supp ja Magustoit : )

Kui tõsisemalt rääkida, siis soovitan lugeda Supilinna Seltsi poolt välja antud lugudekogumikku "Supilinna lood" - supilinlaste lood Supilinnast läbi aegade, väga põnev lugemine.

go ütles ...

Üllatavalt hästi sobib piltide järgi. Kuid miks ta ühele kõrvalmajale valget tagumikku näitab? Miks mitte mõlemale, et aus oleks? Saan aru, et selle taga võivad mingid tuleohutusnõuded vms olla, aga siiski. (Pealegi tundub see valge sein kujunduslikust aspektist kulunud võttena vahelduse saavutamiseks (postmodernistlik mäng viilkatusega maja silueti ümber). Oleks siis tellis või paekivi vm)

go ütles ...

Ei see valge sein on liiga tühi, lage noh

JK ütles ...

tuuli (?) - tänud vihje eest (:

go - hea et sellele tähelepanu juhtisid. ma ise ei hakand seda üldse mainimagi, kuna eeldan (eeldasin?) et tegemist on tulemüüriga, mille külge varem või hiljem teine maja ehitatakse. samas need toruksed väga sellele ei viita. kuigi kui ma nüüd õigesti mäletan, siis kõrvalkrunt peaks tõepoolest tühi olema. keegi võiks järele uurida. martin? :D