029: igor severjanini hauamärk

summary: most commonly associated with the ego-futurists, russian poet igor severyanin spent a great deal of his life in estonia. buried in tallinn, his grave was in 1992 marked with a cool gravestone by the local sculptor ivan zubaka.

-

igor severjanin [1887-1941] oli vene poeet, keda enim tuntakse 1910ndate nn egofuturistide liikumisele alusepanijana. alates 1913. aastast tavatses mees suvitada eestis toilas, kuhu alaliselt elama kolis ta 1918. teda sidus eestiga hea sõprus kaaspoeet henrik visnapuuga, keda ta vene keelde tõlkis ning tema omakorda severjaninit eesti keelde, ning abielu kohaliku naisega.

severjanin suri 1941. aastal infarkti ning on maetud tallinnasse siselinna kalmistule.

poeedi surmaaastapäeval 20. detsembril '92 paigutati tema hauale lahedalt efektne hauamärk, mille autoriks kohalik skulptor ivan zubaka [s. 1960]. tema nimi on viimasel ajal meediast läbi käind seoses tondile rajatava tondipoiste skulptuuriga, kus mees tegutseb selle kaasautorina jaak soansi ja georg kotteri kõrval. meeskonnast on kena foto siin. ja siis zubaka nimi võiks olla teada kõigile rakvere inimestele, sest tema on linna kõige lahedamate skulptuuride autoriks, nimelt nende. kui keegi teab veel zubaka skulptuure, võiks täitsa teada anda!

siin niisiis severjanini hauamärk.

foto: mina


haud koos skulptuuriga on võetud ajaloomälestisena riikliku kaitse alla. idee poolest vähemalt.

foto: mina

2 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

Hauamonumendid on täiega põnev teema!
Arhitektuursed väikevormid, mis üsna vahetult peegeldavad oma ajastut ja konteksti. Künnapu juutide monument on äge. Aga Rahumäe kalmistul Tallinnas, mu vanavanemate hauast 5m kaugusel on Jaan Oksa hauamonument - ekspressionistlik, ütleksin. Kahjuks ma ei tea skulptorit. Sellise kõrge steeliga, kus reljeefne mehekujutis ja siis monumendi alumisel osal on tekst Oksalt ja võimsad ketid. Oks oli see Lapini "lemmikkirjanik". jk, Sa said ka selle raamtu eks? naised... hull šovinism ikka. oleks mul sellest monumendist foto...

JK ütles ...

ferdi sannamees on autor... peaks minema vaatama (:

teeksin siis kindlasti teema ka. raamatu sain jah, kuid ma ei julge seda lugeda :D