031: ajakirjanike kodu pirita-kosel

summary: once one of the fanciest villas in the suburb of pirita in eastern-tallinn, this building burned down in 2008 after being neglected for a while. built in 1870's, the historicistic villa was adjusted into the home of journalists in 1927. a new building for servants, designed by the first professional estonian architect karl burman, was added to the complex. the villa was demolished in late-2009, the servants' building is waiting its turn.

-

see siin on waldfriedi villa, üks nn vana-kose omaaegseid kaunimaid ehitisi, mis valmis 1870ndatel tõenäoliselt eestimaa kubermangu ehitusosakonna arhitekti rudolf knüpfferi projekti järgi. 1927 kohandati villa ajakirjanike koduks, millega siinne piirkond muutus üheks tallinna olulisemaks kultuurikeskuseks.

postkaart: osta.ee


ja... maja nüüdne seis, pildistatuna samast kohast. räämas ja hüljatud maja põles maha siseruumidest alguse saanud tulekahju tagajärjel 2008 suvel. alljärgnevad fotod pärinevad sama aasta sügisest.

foto: jarmo k


hoone oli ajastule omaselt historitsistlikus stiilis. kasutatud oli tollal puitarhitektuuris eriti laialdaselt levinud saelõikeornamente, kaarjaid aknaid, laia rõhtsat fassaadilaudist jne. arhitektuurseks aktsendiks oli dekoratiivne torn, millest tänaseks pole enam jälgegi järel.

foto: jarmo k


foto: jarmo k


tsiteerides kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialisti oliver orrot siinsest artiklist: "see maja oli juba varem halva tehnilise seisundi pärast kaitstavate mälestiste nimekirjast maha võetud, aga muinsuskaitseringkondades püsis siiski õrn lootus, et hoone õnnestub ehk kunagi ikkagi korda teha." paraku on tänaseks antud luba varemed lammutada.

foto: jarmo k


foto: jarmo k


foto: jarmo k


eravaldus jah. ajakirjanike liit sai maja uuel eesti ajal tagasi, kuid kuna seda hooldada ei suudetud, hakkas hoone käest-kätte käima, viimaseks [praeguseks?] omanikuks vallikraavi kinnisvara.

foto: jarmo k


foto: jarmo k


maja asub muide pirita jõe ürgse oru kaldal ja kui kogu siinne ala poleks nõnda võssa kasvanud, avaneks siit hull vaade orule, heinamaadele, kloostrile, merele...

foto: jarmo k


siuke halb bomššidele viitav lehk oli seal, nii et ma parem ei hakanud sisse tungima.

foto: jarmo k


lammutusloa on saanud ka tühjana seisev kõrvalhoone, mis peahoone kadumise korral üksikuna ja niigi ümberehitatud kujul väidetavalt enam väärtust ei omaks. 1920ndail valminud hoone autoriks on eesti esimene professionaalne arhitekt karl burman.

foto: jarmo k


robert nermani väitel elasid siin ajakirjanike maja teenindavad töötajad - majahoidja, asjaajaja, perenaine, kokk, kokaabi, kaks ettekandjat ja köögitöötaja.

foto: jarmo k


foto: jarmo k


foto: jarmo k



-


2009 talvel saabus kunagi nii uhke waldfriedi villa lõpp. varemed lammutati. oma järge ootab ka burmani kavandatud teenijate maja. esimese kohta leiab tõendusmaterjali siit.

2 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

Kaks aastat tagasi, kui sai veel Tallinna muinsusi kaitstud, siis sai Oliveriga seda maja vaatamas käidud. Ratastega. Väga lahe oli. Aga selle villa juures tulid bomšid nagu jk ütleb, ja see oli ainus kord mu töö jooksul, kus ma pidin väga kiiresti vene keeles selgeks tegema et ma olen linnavalitsusest. Tüübid hakkasid suht konkreetselt oma territooriumit kaitsma. Tegime seal pilti ja nii... Tätoveeringutega mehed tulid... ja siis meie: CIA!

JK ütles ...

majad lammutatud...