032: kortermajad maarjamäel

summary: a set of apartment buildings in the mainly private dwelling district of maarjamäe in eastern tallinn. the first ones by jvr have been featured at archdaily. see here. the other two are by muru & pere. a critical article about the whole development is to be found here.

-

järgnevad kortermajad asuvad sarapuu ja pähkli tänava kvartalis. tegemist on omamoodi puhvertsooniga eramajade ja ridaelamute ning sisekaitseakadeemia tondilosside vahel.

esiteks. 2005 valminud 6 hoonet pähkli tänaval, projekteeritud arhitektuuribüroos jvr, autoriteks kalle vellevoog ja velle kadalipp. hoonegrupp pälvis kõlapinda ka archdaily's. seal on muide minu omadest hullult palju paremad fotod ka.



foto: jk


kõik 6 maja on ühesugused ja sama asetusega. veidikenegi on üritatud vaheldust sisse tuua kasutades eri toonides laudist. laste mänguväljak on tõstetud majadest võimalikult kaugele, sest majade ees, küljel ja vahel on autode koht.

foto: jk


foto: jk


päris huvitavad on majade peaaegu et puitjalt mõjuvad reljeefsed fassaadid.

foto: jk


viisakad majad, paistmata eriti millegagi silma, samas ka riivamata.

foto: jk


foto: jk






-


teiseks. samuti 2005 valminud korterelamud samas kõrval sarapuu tänaval. siinpuhul tegemist 2 majaga, arhitektideks urmas muru ja peeter pere. nagu arvata võibki, on ka siinsete majade puhul tajutav neile arhitektidele tihtilugu omane mängulisus.

mingist endi majast rääkides teatas emb-kumb neist, et "nagu ikka, tuldi meie juurde sooviga saada lihtne valge kast". no ja siinpuhul ongi see ju... lihtne... valge... kast. ainult et with a little twist.

foto: jk


muru ja pere loomingus on tihti korduvmotiive, siinseil majadel on muu seas taaskasutust leidnud näiteks erikujulised tetrise aknad.

foto: jk


sissepääsualadele on toodud sisse troopilised värvid. siin banaanijäätis.

foto: jk


siin kiivijäätis. mitte kuigivõrd sümpaatne lahendus.

foto: jk


majade ilme üks põhiline feat on erinevalt lahendatud rõdud.

foto: jk


vaatame lähemalt.

foto: jk


majandus oli hoos ja materjaliga võis priisata.

foto: jk


foto: jk


nii et sellised kergelt absurdikad majad.

foto: jk








...


mitte niivõrd majadest, kuivõrd siinsest elupiirkonnast tervikuna on kirjutand õigustatult kriitilise artikli tuuli köller. artikli leiab siit.

kunagi tahaks käia korralikult pildistamas tartus asuvat veeriku-tulbi elamukvartalit, autoriks indrek allmann ja co. selle saaks tuua heaks võrdluseks eelpool nähtule, aint et mis oma planeeringu poolest on umbes tuhat korda õnnestunum.

1 kommentaar:

JK ütles ...

nüüd plaanid ka!