036: botaanikaaia haldushoone kloostrimetsas

siit üks mõnus maja tallinna ääremailt. see on hilismodernistlik-neofunktsionalistlik botaanikaaia haldushoone, projekteeritud arhitekt ülevi eljandi [s. 1947] poolt ning valmind 1988.

ahjaa, eljandit võiks muide nii palju teada, et ta oli seitsme-kaheksakümnendail seotud hulgaliselt rahvusvahelist tähelepanu pälvind nn tallinna kooli arhitekt-kunstnikkonnaga. tollest ajast pärinevad tema loomeperioodi vast ühed coolimad teosed - "tulnukad tallinnas", "trammipark", "vastuhakk" jne - mida tähelepanelikud kumu-külastajad kindlasti teavad. pärast pikka karjääri eke projektis ja perioodi soomes töötas ta 12-pool aastat valga peaarhitektina, praegu teeb mees sama tööd võrus. tegemist on muheda tüübiga, huvilistel soovitan lugeda mõnusat intervjuud aastast 2005, viimases "majas" ilmus temaga samuti intervjuu, saad seda siit lugeda.

ok, tagasi kloostrimetsa.

"arhitektuurikroonika '88" ja halli raamatu kirjelduse järgi on tegemist "looduskeskkonnaga orgaaniliselt seotud esindusliku hoonega, mille peafassaad on lahendatud lihtsa lineaarse frondina, rõhutatud on ainult sissepääsud".

foto: jk


nagu öeldud, valmis hoone '88, kuid selle projekt pärineb juba aastast 1979, mistõttu on siin selgelt näha meil seitsmekümnendail levind nn neofunktsionalismi, mida vist siinses kontekstis võiks käsitleda kui eelmängu postmodernismile. eriti funkliku ilme annab hoonele peafassaadi pikk vertikaalne trepikojaaken. paremal: talveaed, mis peaks endas peitma siseterrassi, basseini ja puhkenurgakest.

foto: jk


raamatutekst: "vabama käsitlusega on aiapoolne idafassaad, kuhu avanevad puhkeruumid ja avarad terrassid". siin tuleb juba esile teatav mängulisus. otste kaldkatused annavad majale lahedad sarved, haa.

foto: jk


veel raamatuist: "hoone on jagatud funktsionaalselt kolmeks osaks, mida omavahel ühendab peaavestibüül. teisel korrusel hoone keskel asub trepihall, millest kahele poole jäävad töökabinetid. hallist on lahtise trepiga pääs välisterrassile. põhja pool asub väike tummade seintega, läbi kahe korruse ulatuv konverentsisaal vajalike kõrvalruumidega ja majahoidja 2-toaline korter. lõuna pool on baariga kaminasaal, saunakompleks ja talveaed." hm, skänn on natuke nihu läind.

plaan: arhitektuurikroonika '88


alumiinium- ja teraskonstruktsioonidega talveaed.

foto: jk


ja siinkohal ma natuke armusin ära: see trepp, see trepp. jaa, mõneti ebaratsionaalne, kui mitte arvestada võimalikku taotlust pakkuda ulatuslikke vaateid trepilt-platvormilt kenale aiale ja ojakesele. tegelt küllap just see ongi trepi siukse ulatuvuse põhjuseks.

foto: jk


foto: jk


teletorn napilt kõrgem.

foto: jk


taustal piilub urbeli nn vaipelamu.

foto: jk


kahju, et trepp terrassiga kuidagi sujuvamalt seotud pole... a kui sellest mööda vaadata, siis pure love!

foto: jk


foto: jk


...


kunagi millalgi varsti käin ära kablis ja toon fotosid ühest coolimast nsvl-aegsest hoonest eestis, mis samuti eljandi projekteeritud, jea!

4 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

Tere!

Ma ka kohe vaatasin seda hoovipoolset treppi. Ja siis alles lugesin, et Sa olid juba ära armunud! :D Kaugelt vaadates mõjub siiski elegantsemalt. Ei tea kas interjööris ka midagi põnevat on...kui siis saalis.

jõudu!
cd

k6rvaklapp ütles ...

Eljandiga olen ma paaril korral koos ühes seltskonnas viibinud, kuna ta on mu ema endine töökaaslane ja peale ema töökoha vahetust on nad jäänud suhtlema. Ema jutu järgi mängivat ta väga hästi viiulit, aga tänaseks pidi ta seda väga harva tegema (paari aasta jooksul korra ainult). Üks tema teos on mul ka kodus olemas.

Aga Kabli on super jah. Kuldsel vene ajal käisime seal perega praktiliselt iga suvi puhkamas. Nüüd pole üle viie aasta sinna enam sattunud, kuigi väga tahaks. Ma ise sain alles suht hiljaaegu teada, et see ka tema töö on.

Ivari ütles ...

Tegin just eile sarnase napilt-pikem-pildi. Samuti TBA territooriumil, aga võrdlusobjekt teine. Aga see selleks.
TBA adminhoone saalis paikneb botaia herbaarium. Käisin seal paar aastat tagasi ja just siis vaatasin, et see ruum ilmselt on saaliks projekteeritud. Praegu siis täis herbaariumikappe ja kirjutuslaudu jms träni. Hoone interjöör oli muidu üdini säilinud: metlahhplaat maas, seintel tumedad toonid, wc-s oli vist must glasuurplaat. Ümar garderoobinurk(plaanil punktiiriga). Ainult saali ukse kõrval olevat maja tagakülje poolset astmelist seinajoont ei olnud - see ilmselt eest kinni ehitatud. Võin ka valesti mäletada muidugi. Eile nägin, et talveaiapoolsel tiival on aknad vahetatud.

Pole küll muidu mingine kommija, aga pean ütlema, et üks ülimalt hea blogi on!

JK ütles ...

tänan! (:

ja kena kuulda, et interjööris pole suuremaid jamasid korraldatud.