047: expo 2010 konkursitöö: “hoidis”

summary: honorably mentioned (or smth) project in the 2009 competition for the estonian pavilion at 2010 shanghai expo.

-

siit tuleb esimene expo-teemaline postitus loodetavasti pikale venivast seeriast, mille raames plaanin ja loodan lühidalt tutvustada eesti või eestlaste seotust juba toimunud maailmanäitustega ning näidata shanghais 2010 toimuva näituse eesti paviljoni konkursil premeeritud töid.

kõik 23 kvalifitseerunud ettepanekut hiina rahvavabariigilt renditava 1000 ruutmeetrise moodulkasti fassaadi ning siseruumide kujundamiseks on eksponeeritud rotermanni soolalao keldris, kuhu need jäävad 24. maini 2009.

konkursil ühena neljast premeeritud tööst pälvis ergutuspreemia projekt märgusõnaga "hoidis", autoriteks arhitektid gert sarv ja oliver alver, sisearhitektid loreida hein ja kard männil, lisaks eduard tihhonov, kristo kaskpeit ja paavo pilv (broadline oü).

alljärgnevalt võistlusprojekti tutvustus:

"maailma mastaabis on eesti omapärane väikeriik, kus hoolimata kiirest progressist it-alal on inimestel säilinud tugev side maa, looduse ja traditsioonidega. eesti on maa, kus hinnatakse arengut, kuid ei unustata oma juuri.

ideekavand “hoidis” näitab, et parem elu paremates linnades on saavutatav läbi nutikate it-lahenduste, loodusläheduse, säästlikkuse ning traditsioonide austamise.

eesti vahetuim panus parema elu ja parema linna loomiseks ongi nutikad it-lahendused, mis saadavad meil igal sammul, võimaldades virtuaalselt „läbi õhu“ lahendada paljud igapäevased toimingud. need it-lahendused aitaksid leevendada mitmeid maailmas levinud ülelinnastumise probleeme - ülerahvastatus, ummikud, saastatud õhk. kuid mis peamine – selliste lahenduste üleilmne rakendamine jätaks inimestele rohkem aega pehmete väärtuste jaoks.

ideekavandi keskse kujundina kasutatakse eestis sügavalt juurdunud hoidiste valmistamise traditsiooni. hoidis sümbolina väljendab üheaegselt loodusandide väärtustamist, aga ka looduse, traditsioonide ja kultuuri hoidist ja hoidmist."



"antud ideedest kantuna kujutab eesti paviljoni fassaad salapärast ja hiiglaslikku korvi või salve."



"külastaja siseneb paviljoni läbi sümboolse metsa ning jõuab sealtkaudu paari hetkega võimalusterohkesse linna. linna tähistab ekspositsiooniruumis kulgev tõstetud maht – tehnoloogiline saar."



"kogu ekspositsiooniruumi dominant on sissepääsu vastaseinas kõrguv unikaalne ca 20 000 hoidise- ja moosipurgiga pannoosein, mille taga hõõguvad eesti traditsioonilised rahvusmustrid - võimas ja efektne sein justkui elab ja hingab. eesti rahva käest kokku kogutud eriilmelised purgid annavad expo-l kogu maailmale teada pisikesest, kuid sisukast riigist euroopa liidu idaväravas."



video ka:




ergutuspreemia pälvinud töö autorid: gert sarv, kard männil, oliver alver ja loreida hein. ja lapsed!

foto: jk

1 kommentaar:

JK ütles ...

lisatud video!