049: katkestuste linn

lõpuks ometi: postitus-selgitus, millega olen viivitanud juba liigagi kaua.

foto: jk


olen varasemalt maininud allikat, mis inspireeris mind plogi ristima nimega linnad ja märgid, paraku olen ma jätnud tegemata selgitustöö plogi aadressi puhul.

katkestuste linn
, nagu paljud kindlasti väga hästi teavad, on viide arhitektuuriagentuuri arhitekti ja eka arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna professori toomas tammise samanimelisele artiklile / loengule, mis käsitleb tallinna muundumist viimase ~15 aasta jooksul, täpsemalt siinse avaliku ruumi kvaliteedi ning selle kasutamise radikaalset teisenemist võrreldes nõukogude ajaga.

foto: jk


pildid, mis illustreerivad kapitalismiga eestisse saabunud vägagi huvitavat nähtust, pärinevad küll tiskrest, idee hakata pidama plogi tallinna eksperimentaallinnast ja eesti arhitektuurist tekkis aga sõites rattaga eesti näituste alal, mille tammis toob oma artiklis näitena killustatud-krundistatud alast, kus avalikkuse kasutada on vaid ebaloogilised lõigukesed, mis tekkinud üldhuve arvestamata. nagu tiskres, võib siingi end lolliks vihastada, avastades end ikka ja jälle mõnest tobedast cul-de-sac'ist sildiga "eramaa" näkku irvitamas, selle asemel et jõuda punktist a punkti b ilma z-i põikamata.

katkestuste linn see ongi. artiklit saad lugeda siin.


ka vallikraavid võiksid siukseid alasid ümbritseda. oleks efektsem, oleks efektiivsem.

















fotod: jk



-


muidugi, plogi algne idee on ajas hoopis teiseks moondunud ning selle sisu peegeldab algselt kavandatut vaid aeg-ajalt ja riivamisi. probleemikesksest plogist sai tegelikkuses arhiiv-kolikamber. aga pole vast hullu.


lõpetuseks foto lollilt puki teelt.

foto: jk

3 kommentaari:

_rt_r ütles ...

aga muide need märgid on kohati juba nii absurdseks muutunud, et nende üle on hakatud nalja tegema, tartlased vähemalt.

üks päev sattusin annelinnas mingisugusesse hoovi ja keegi oli sinna püstitanud posti kirjaga "eravaldus", tagaplaanil lasteväljak vms (kui silm pimedas õigesti seletas).

või noh, ma loodan vähemalt, et see oli nali.

go ütles ...

Kõigele lisaks on raske inimesi süüdistada, kui nad tahavad endale ja oma perekonnale miskit oma turvalist paradiisi luua.

Ivari ütles ...

Tean samuti üht head näidet. Küll mitte linnast, aga katkestuste-külast siis. Raplamaal on küla, mille keskmeks vana mõis. Muidugi oli esimene möödapanek kunagi kooli, lasteaia ja staadioni ehitamine pargi serva. Kuid mu meelest palju suurem apsakas oli mõisa müük eraisikule, kes oma valdustele raudaia ümber ehitas. Arvestamata, et sellega lõigati läbi ka ainukene pääs haridusasutusteni. Ei jäänudki vallal muud üle, kui ehitada uus tee, 1,5 km ringiga, karjalautade juurest.

Leian, et on täiesti õigustatud inimeste süüdistamine, kes tahavad endale oma turvalist paradiisi luua, tehes seda teiste arvelt. Liigitan selle kuritegevuse alla. Olgugi ma vanamoeline.