068: eramu meriväljal

summary: a beautiful white box in a suburb in eastern tallinn, designed by ilmar heinsoo (b. 1951) and completed in 2006.

-

järjekordne leid pirita linnajaost: arhitekt ilmar heinsoo projekteeritud 210 ruuduse üldpinnaga eramu aastast 2006.

foto: jk


elegantse ilmega hoone näib minu jaoks vägagi õnnestunud interpretatsioonina kahekümnendate funktsionalismist, kusjuures eriti hästi tuleb selle kvaliteet esile antud piirkonna kontekstis, kus tõeliselt kenasid nn valgeid kaste jalaga just segada pole. eriti maitsekaks teeb selle maja minu jaoks tema kasin ja väljapeetud dekoratiivsus, seda sügavsiniste detailide (pane tähele ka kastekannu ja postkasti), kerge vimkana fassaadi elavdava elutoa akna ja eri kõrgusega sihvakate korstnate näol.

foto: jk


allkorrusel: garaaž, suur köök, saun, abiruumid ja hommikust varaste õhtutundideni päikese teekonda jälgiv avar terrass. ülakorrusel: elutuba õhuruumiga, magamistoad ja kabinet või midagi taolist.

plaanid: skännitud ajakirjast eramu & korter


hoone arhitektuurseks aktsendiks on kagusse vaatava terrassi n-ö raamistus, mille kohta ma austööds paremat sõna ei teagi, kuid mis on funk- ja neofunk-arhitektuuris küllaltki armastatud motiiv ja minu teada inspireeritud corbu loomingust ning mis meie maile jõudis afaik villa steinist inspireeritud villa tootsi kaudu ning mida võib ka viimaste aastate arhitektuuris mitmel puhul märgata, no näiteks siin ja siin. mingit ratsionaalset põhjendust ma sellele välja mõelda ei suuda, kuid lahe näeb see välja igal juhul.

fotot hoovi poolt vaata siit.

foto: jk


lahedaid eramuid pirita linnajaost on tulemas veel mitmeid, nii et jääge kannatamatult ootele.

Kommentaare ei ole: