071: tabasalu vaskmaja suveköök

summary: a summer kitchen just outside tallinn by the well-known duo of urmas muru & peeter pere. built to serve the famous copper house completed some years ago and designed by the same architects, the sculpturesque ministructure comprises a counter table with seats, a fireplace and a toolshed, all sheltered by a roof of two intertwined rings. to see another summer kitchen by muru & pere, visit dezeen. the text below is by mait väljas.

edit: behold, this one is now also featured in dezeen.

-

rõõm teatada, et järgneva teksti autoriks on külalisesinejana arhitektuuriteadlane ja ühtlasi arhitektuurimuuseumi teadur mait väljas. enne teksti juurde asumist tahaks aga tänusõnad öelda fotograaf tarvo hanno varresele fotode ja peeter perele skitsi eest. ja kõige suuremad tänud muidugi maidule!

olgu veel mainitud, et tutvustamisele tuleva objekti autoriteks on urmas muru, peeter pere ja anna-maria erik ning konstruktoriks ago kuddu.

niisiis, järg mait väljasele:

arhitektuursete väikevormide projekteerimine on eesti arhitektidele ikka meeldinud. väikese mahuna on võimalik luua disainieksperimente, mis ehk suuremana tellijapoolse esteetilise konservatiivsuse või maksuvuse tõttu läbi ei läheks. piirdudes ainult tallinnaga, siis on võimalik leida mitmeid kioskeid, bensiinijaamu, vähemalt üks autode varjualune nõmmel jms, mis kõik on nimekate arhitektide projekteeritud. kuna tegemist on üsna „likviidse“ kinnisvaraga, siis aastatega on kõige rohkem linnapildist kadunud arhitektide kioskeid. viimase aja üks kurioossemaid lugusid oli seoses tammsaare pargiga, kust mõned aastad tagasi vanalinna kaitsevööndiga „sobimatuse“ tõttu koristati ära jüri okase ja marika lõokese kohvik, mis tänaseks on kuulsusrikkalt asendatud linnapea sõbra burgeriputkaga. okase puhul tuleb kindlasti mainida ka aastate tagust paide kek-i bensiinijaama mäos (1977–1980), mis hoolimata väiksusest on üks eesti postmodernismi olulisi ehitisi, ja mida on tänaseni mõnevõrra muudetud kujul võimalik tartu mnt ääres näha. keda sellised arhitektuuriga piirnevad objektid rohkem huvitavad, siis tasub sirvida arhitektide liidu näituse „väike 2002–2006“ kataloogi, kus on näiteid tervest eestist.

üks uuemaid miniarhitektuuri näiteid on tabasalus asuv muru & pere suveköök, mis täiendab sama büroo projekteeritud vaskeramut (valmis 2004).

foto: tarvo hanno varres


suveköögi katuse moodustavad kaks omavahel lõikuvat ringi, mille keskele on paigutatud tööriistakuur. elamu karmist esteetikast lähtub ka suveköök: massiivne katusekonstruktsioon on jäetud häbenemata nähtavale, kasutatud ehitusdetailid seostuvad pigem metallitsehhi kui väikekodanliku grilli-idülliga.

foto: tarvo hanno varres


kinnituseks, et arhitektid pole täiesti cad-iseerunud, üks suveköögi skits peeter perelt:

skits: peeter pere


erinevad osad – istmetega grillileti, tööriistakuuri ja katuseääre – seovad tervikuks komposiitmaterjalist tumedat magenta-värvi triibud. üks katusepost peidab oma jalamis kaminat.

foto: tarvo hanno varres


ülal ja all: apokalüptiline variant vs roheline variant.

foto: tarvo hanno varres


suveköögi jõuline välimus suhestub ühest küljest põhjamaise kompromissitu kliimaga, mida see enamuse aastast peab taluma, ning teisalt – nii materjalides kui konstruktsioonis – moodsa industriaalmaailmaga.

foto: tarvo hanno varres


täie hiilguse saavutab suveköök siis, kui ronitaimed kasvavad täispikkuseks, tekitades ühest küljest kaminaosa piirava „seina“.

foto: tarvo hanno varres


tabasalu vaskmaja („eramu 2004/2005“ konkursi peapreemia) puhul on arhitektide kujundatud ka tänavaga külgnev aed, tsinkplekist siksakitav riba, mis juba mainitud näitusel „väike 2002–2006“ sai III koha. vaskmaja suveköögi leiab viimasest ajakirjast eramu & korter (2/2009), mille esikaanestaariks see ühtlasi on. samast ajakirjanumbrist leiab intervjuu arhitektide urmas muru ja peeter perega.

lõpetuseks veel ühest teisest suveköögist teises eesti otsas. korvamäe talu suveköök, samuti muru & pere projekt, kandideeris hiljuti mainekale mies van der rohe 2009 auhinnale (muide, samad arhitektid rikastasid korvamäe talu juba mõned aastad tagasi saunaga) ja leidis kajastamist ka väljamaistes arhitektuuriblogides dezeen ja archdaily.

-

edit: ja ennäe, ka ülalnähtud objekt sai dezeenis tutvustatud. tseki üle, seal teksti ja pilte veel lisaks.

edit 2: vaata ka liikuvat pilti siin alates 14. minutist.

Kommentaare ei ole: