106: tiskre kroonid

summary: two terraced houses near the western border of tallinn, designed by the current tartu city architect tiit sild and tartu university architect merje müürisepp.

-

tallinna läänepiiril tiskres valitseb tallinnale nii omane segasummasuvila. kindlasti kõige enam määravad selle ala identiteeti kurikuulsad valvuriputkas passiva valvuri poolt valvatavad ja lõiguti tarastatud tänavad (teemasse) ning "liba-privaatsust" ja mitte palju enamat pakkuvad üksik- ja ridamajade kvartalid. buumi toel hakkas siia kerkima juba suuremaid elumaju (meenuta hansuõue keissi), mis ühelt poolt tõid küll piirkonda vaheldust ja linnalikku tihedust - rääkimata tiskre-hansu kvartali planeeringuga toodud väärtuslikust avalikust ruumist - samas on need, mulle tundub, lõhkunud mingisuguse loomuliku järjepidevuse, trügides kuhugi, kus nad veits mõjuvad kui kutsumata (kuid mitte otseselt ebameeldivusi tekitavad) külalised kellegi erapeol.



kuigi siinse piirkonna tõelised arhitektuuripärlid (nt mu isiklikud lemmikud !! ja !! ja !!) kipuvad jääma pigem teisele poole linnapiiri, võib ka tiskre asumist päris šeffe teoseid leida. lisaks mõnele kihvtile eramule püüavad siin tähelepanu kaks erksa vormiga ridamaja, autoriteks tartu linnaarhitekt tiit sild ja tartu ülikooli arhitekt merje müürisepp.

foto: jk


neist majadest õhkub tänasele taani või mõneti ka hollandi arhitektuurile omast stilistikat. nad mõjuvad kuidagi nii mitte-eestilikult, eriti antud kontekstis, seljaga oma veidi varem valminud suguvendade ja näoga soome lahe poole. kui ma paremini ei teaks, arvaksin, et need majad asuvad kuskil kopenhaageni veeäärses äärelinnas. (kusjuures ala mõnetist sugulust ørestadiga täheldas tiit ammu enne siinsete hoonete valmimist.)

foto: jk


majaelanikel on palju ruumi logelemiseks: lisaks köök-elutuppa avanevale 13-ruudusele lodžale on igal korteril ka oma terrass / aiasiiluke, kus saaks grillida, kiigel kiikuda, batuudil hüpata ja päikeseloojangusse vahtida.

foto: jk


majaesine on autode päralt. kummagi maja kahel korteril on ka autovarjualune (kuhu küll mõni hummer vaevalt et mahuks, samas loll oled ka, kui hummeri oled ostnud). üks uks viib korterisse, teine majandusruumi.

foto: jk


foto: tõnis kimmel


korterid ulatuvad läbi kolme ja nelja korruse. kusjuures läbi nelja ulatuvad just need, kus esimesel korrusel autovarjualuse arvelt vähem ruumi. nendes korterites on viimasel tasandil suur magamistuba, esimesel aga merele / terrassile vaatav saun. mustas majas on kuus, punases seitse korterit.



majad pälvisid positiivset tähelepanu tellisetootja wienerbergeri rahvusvahelisel tellisarhitektuuri konkursil, kus neile omistati baltikumi parima telliskatuse kategooria võidupreemia.

foto: tõnis kimmel


foto: aivar remmet / wienerberger.ee


foto: aivar remmet / wienerberger.ee


foto: aivar remmet / wienerberger.ee


siinse elamukvartali kohta saab lugeda juba eelpool antud artiklit, kus põhitähelepanu (suures osas tiidu enda poolt väljatöötatud) kvartali planeeringul ning varem valminud elamutel.


ja lõpetuseks veel üks vaade. no on kaunid majad!

foto: jk

3 kommentaari:

chile ütles ...

Rootsi lipp viimasel pildil kinnitab sinu kahtlusi. NEED POLEGI EESTIS!

tegelt on.

Anonüümne ütles ...

ma vaatan, et mul ses kuumuses ei tule lausete ehitamine eriti sujuvalt välja. parajaid monstrumeid täheldan siin viimasest ajast. ei viitsi parandada ka.

ja haa martin, ma ise poldki seda lippu tähele pand.

jk

Carl-Dag Lige ütles ...

kahjuks on ehituskvaliteet buumiaegselt halb. huvitav kas tegemist on projekteerimisvea või ehitaja halva tööga?

http://www.reporter.ee/2011/01/13/noor-pere-sai-miljonite-eest-kodu-merevaate-ja-laest-tilkuva-veega