113: tallinna vanim monument

summary: this here is the oldest public monument in tallinn still standing in its original place. the limestone cross dates back to 1580's while its base is a later addition, dating from late 19th century. standing over 2 meters high, the monument is dedicated to blasius hochgrewe, a tallinn citizen and one of the most well-known merchants, killed during livonian war in 1560, fighting on tallinn's side against ivan the terrible's troops. the renaissance monument, the author of which is unknown, has been under heritage protection since 1964.

-

kõrvalisel marta tänaval tondi piirkonnas asub tallinna vanim monument, mis on juba üle 400 aasta ühes-samas kohas püsinud. tegemist on paekivist, kõrgel soklil asuva ristiga, pühendatud tallinna kodanikule ning oma aja ühele tuntumale kaupmehele ja ka kurikuulsale salakaubavedajale blasius hochgrevele, kes siin, vene-liivi sõja lahingupaigas ivan julma meeste poolt 1560. aastal tapeti. rist pärineb arvatavalt 1580ndaist, sokkel on aga hilisem, 19. sajandi lõpust. tegemist on ühega kolmest siia, pärnu maantee äärsetele aladele paigutatud mälestusmärgist, millest see ainsana on tänaseni omal kohal.

foto: jk


tugevasti kahjustada saanud tagaküljel (ehk siis sel küljel, mis kristiine poole vaatab, ülemisel fotol), on inskriptsioon: / for those who understand (kind of archaic) german, this is what it says on the monument's back side:

anno 1560, den 11 septembris ys allhier herr blasius hochgreve vom rüssen erbarmerlick erslagen gott sy eme gnedich und vorlene em am jüngsten dage eyne vrobege uperstandinge thom ewigen levende. amen.

tõlkes:

1560. aastal, 11. septembril, tapeti sellel kohal härra blasius hochgreve venelaste poolt halastamata kombel. olgu jumal temale armuline ja andku temale pattude andeksandmist viimsel päeval. amen.

linna poole vaatav esikülg: / front side facing the town:

foto: jk


tsiteerides muinsuskaitse kodukalt juta kivimäe tekstist: ristipuu all vasakul põlvitab ja palvetab habemik pikkade juustega raudrõivais mees. ristipuu all maas on sõjamehe kiiver ja kaks ristatud luud.

teos on aastast 1964 muinsuskaitse all. on huvitav märkida, et risti kahjustus pole tulenenud niivõrd loomulikust kulumisest, vaid 1984 teostatud liivapritsiga (!!) 'puhastamise' käigus.

praegu on mälestusmärgi ümbrus suht korrast ära, olgugi et monumendi haljastamise ja heakorrastamise projekt on kesklinna valitsuse poolt tellitud juba aastal 2002.

aga peaaegu kõik muu, mida sa liivi sõja või üldisemalt ajaloolise tausta, monumendi enda või blasius hochgreve kohta teada tahaksid, saad siit kenasti kätte, ole lahke.

Kommentaare ei ole: