115: linnalehmad

summary: cows in tallinn... the first one is a recently opened concrete sculpture in northern tallinn by simson von seakyl, also known as seaküla simson. the dog-faced cow, one of the few bigger 'decorative' sculptures in tallinn is also meant as a plaything for children, diminishing its 'being' as art but also giving it a practical use, which is in my opinion way more appropriate for a... thing like that. the other cow on the display window of tallinn department store, though temporary, is purely decorative and could in its essence - ironically - be seen as more 'art' than its concrete sister in open air, laying there to be trampled on by children (not that its 'functionality' is a bad thing).

-

lehm nr 1:
tallinna uusimaid - ja üks väheseid - suuremat sorti dekoratiivskulptuure lamab karjamaa pargis koplis. koeranäoga lehmakuju autor on simson von seakyl ehk seaküla simson, kellel näib olevat missioon täita linn loomadega: solarise hunt ja ohtrad tõkketuvid on samuti tema loometööks. näis, mis järgmiseks. kõik mainitud kujud on muide betoonist.

foto: jk


elusuuruses kuju on mõeldud lastele turnimiseks. iseenesest pole ju skulptuuri sellises 'funktsionaalsuses' midagi halba. ainult et... nõnda taandubki see (tallinnas niigi haruldane suuremat sorti) avalik 'kunstiteos' vaid laste mängukanniks.

või on see 'kultuuripealinn' (khhhm) tallinna nutikas kokkuhoiustrateegia? et tellivad ühe hoobiga laste mänguatraktsiooni ja veits nagu kunsti kah? et linnuke (lehmake) kirjas ja nii.


lehm nr 2: ajutine kuju tallinna kaubamaja vaateaknal. seaküla simsonist vaat et andekamgi, mulle teadmata autor. materjali kohta ei oska öelda, küllap mingi plastikvärk. esiteks näeb see lehmam välja, teiseks asub ta vaateaknal, olles justkui kunstiteosena eksponeeritud - teda saab vaid vaadata, kuid mitte puutuda -, samas kui karjamaa betoonlehm on laste tallaalustest pruunistunud. kumb neist siis kunstim on, kumba neist n-ö kunstikriitilise pilguga enam hinnata võiks? ma lihtsalt viskan küsimused õhku, suurt midagi tõsimeeli väitmata, ja üleüldse arvamata, et see vähegi oluline on.

foto: jk

4 kommentaari:

paul ütles ...

Ventspilsile jääme veel alla, neil on linnas 25 lehma.

http://eng.meeting.lv/latvia/latvia_foto.php?cid=4&gid=7

Anonüümne ütles ...

kamoon, kõige olulisem lehm on kumu hoovis! betooni sees :)
i.

Anonüümne ütles ...

ahjaa see ununes täitsa. o well.

Anonüümne ütles ...

üleüldse tundub, et peaks end neeme loominguga paremini kurssi viima.