118: ministrite nõukogu autobaasi haldushoone

summary: administrative building for the autobase of the estonian ssr council of ministers. architect: vilen künnapu. completed: 1987. location: tatari street in tallinn. the original appearence of the cool rationalist building has been fucked up 'thanks' to an idiotic roof level alteration - compare 'before and after' photos below.

-

1987 valminud ensv ministrite nõukogu autobaasi haldushoone on üks vilen künnapu n-ö tõsisemaid projekte. kui enamik tema küpsema / hilisema perioodi maju sisaldab mingisugust (tihti raskestiseeditavat) kiiksu, siis siinne esindab vastukaaluks midagi peaaegu et paduratsionaalset ja mingil määral rangetki...

foto: jk


hoone proportsioonid on mu arust tõeliselt sümpaatsed: fassaad jaguneb neljaks võrdseks horisontaallõiguks, igaühel isesugune kujundus. esimesed kaks korrust mõjuvad avatult ja kutsuvalt, väikeste akendega ülemised aga vastupidiselt. viimane korrus astub tänavast sootuks eemale. ka vertikaaljaotus on tasakaalus: ühel pool hoone sügavuses asub punaste sammastega ääristatud sissepääs, teisel aga kõrge klaasist nurgatrepikoda.

foto: jk


kuuldavasti on siin osad ruumid korteriteks ümber ehitatud. võib-olla just sellest tulenevalt on täiesti pekki keeratud katusel asuv maht ei-tea-mis funktsiooniga. valmimisjärgsel fotol on veel kõik korras...

foto arhitektuurimuuseumi fotost


... siin aga enam mitte. hea näide sellest, kuidas üks "väike süütuke" lisandus vaat et kogu maja ilmele halvasti mõjub.

foto: jk


halli raamatu andmeil asub kuubikujulise hoone keskel valgusšaht, liftišaht ja peatrepp. ümber ringkoridori on tööruumid. vestibüül on kujundatud õhuruumiga läbi kahe korruse ning liidetud peatrepiga. iv korrust valgustavad katusekuplid. valgetes ja sinistes toonides sisekujundus (autoriks ralf fisker) on viidud ühtsesse geomeetrilisse mustrisüsteemi, moodustades arhitektuuriga ühtse terviku. esimesel korrusel on dispetšerivalve ja autojuhtide ruumid, teisel ja kolmandal õppeklass ja tööruumid.

skänn hallist raamatust (aadressiga on mõnusalt võssa pandud)


käin ükskord sees ka ära, siis täiendan postitust.


siin eelmainitud valgusšaht, ma eeldan. või katusekuppel. mine võta kinni, eks.

foto: jk


tore, et säilinud on algne või vähemalt sellele sarnane värvilahendus: (lillaka varjundiga) hallid seinad ning aktsendina punased sambad. suhteliselt tagasihoidlik, kuid ühtaegu julge kombinatsioon sobib mu arust suurepäraselt maja enda iseloomuga.

foto: jk


nagu eelpool öeldud, on tegemist küllaltki tõsise majaga, kuid olgem ausad, punased sambad mõjuvad seda rangust siiski omajagu lahustavalt ja leevendavalt. mööndustega tõsimeelsus vms.

foto: jk


foto: jk


nurgatrepikoda ja sellele sekundeeriv sammas, mis toetab... noh, ütleme siis nii, et see toetab postmodernistliku arhitektuuri üht lemmikmotiivi ehk nn ekraani, mis omakorda pakub (visuaalset, emotsionaalset) tuge vaid fassaadi ilusale proportsioonile.

foto: jk


siit koorub parajalt (st mitte eriti) naljakas paradoks: sammas ise on igati funktsionaalne, toetades üht konkreetset hooneosa, mis sest, et see hooneosa ise kuigivõrd funktsionaalne pole. aga suva see funktsionaalsus, tegemist ikkagi künnapu ja postmodernistlikust ideoloogiast kantud ajastuga...

kõik.

(mul on hädasti laiemat objektiivi vaja...)

foto: jk

9 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

mul on hea meel et Sa ekraani-teema ära mainid. tegelikult pole see pelgalt postmodernismi asi (kuigi siis tõesti kasutati seda võtet palju; ja muuseas kõrvalteemana – huvitav oleks analüüsida praegu leviva fasadismi ja postmodernismi aegse ekraani-kasutuse seoseid). ainuüksi modernistliku arhitektuuri ajalugu üle sirvides võib leida näiteid eri aegadest. näiteks selline rida: Casa del Fascio (Terragni) - Exeteri raamatukogu (Kahn) - Tartu SEB'i büroohoone (Urbel).

ekraani-kasutuse algupärast enam on mind viimasel ajal hakanud huvitama küsimus ekraani tähendusest (ehk nö fundamentaalsest funktsioonist). tihti omistatakse ekraanile tõlgendustes (kitsas mõttes) esteetiline, üldkompositsiooni loov või toetav otstarve. ekraan rõhutab tasapinnalisust, kahemõõtmelisust ning soodustab seetõttu konkreetse hoone formaalset, pelgalt visuaalsele tajule töötavat vastuvõttu.

kui peavoolu äriarhitektuuris võib tõesti olla tegemist pelga tähelepanu võitmise sooviga (a la Kristiine keskus), siis Künnapu ja Urbeli puhul, rääkimata Kahnist, on tegemist millegi sügavamaga.

enamik fassaade, mida me praeguses kontekstis ekraanideks nimetame, kasutavad ainesena ruumi metafüüsikat, kohalolu/puudumise dialektikat või dihhotoomiat. konkreetse ava taga võib laiuda tühi ruum, kuid meil on võimalus, õigemini meile antakse impulss kujutleda seda ruumi, mis jääb ekraani taha. võib-olla on just ekraani tasapinnalisus ning selles peituvad tühimikud need, mis muudavad konkreetse hoone ruumiliseks. kõlab liiga iseenesest mõistetavalt… püüame teisiti sõnastada: ekraani on vaja selleks, et ekraani enda hajumise kaudu midagi muud paistesse tuua. ekraan pole eesmärk omaette (ehk lihtlabast representatiivset funktsiooni täitev) vaid vahend hoone terviktähenduse moodustamisel.

kohalolu/puudumise vallaga on paradoksaalsel moel kõige vahetumalt seotud Lasnamäe kinniehitatud lodžad. miks need, kellel on rõdu, tahavad seda kinni ehitada? miks need, kel pole rõdu, teeksid kõik, et seda endale saada? ma arvan, et nad teevad seda ihast teada saada, milline on see teistsugune, kujuteldav ruum. ekraan on ihamasin.

(minu kirjutatu on üsna ebasüstemaatiline, kuid vähemalt teksti alguse osas kaalutletud. edasimõtlemist vajav, väga huvitav teema)

paul ütles ...

Laiemale objele tasuta alternatiiv (mitte tingimata selles järjekorras):
http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/
http://cvlab.epfl.ch/~brown/autostitch/autostitch.html
http://hugin.sourceforge.net/download/

Kant ütles ...

Kus see hoone täpsemalt asub?

Carl-Dag Lige ütles ...

siin:
http://maps.google.com/maps?hl=en&safe=off&q=tatari+54&ie=UTF8&hq=&hnear=Tatari+54,+Kesklinn,+10134+Tallinn,+Harjumaa,+Estonia&ll=59.42567,24.747498&spn=0.000817,0.00284&t=h&z=19

jk ütles ...

heh hehe
selles majas asub ab ehala ja irik kontor :D

Kant ütles ...

Tänan. Olen sealkandis liikunud küll, aga polegi nagu märganud. Fotodelt on äge igastahes. Eriti sel vanal fotol (ah, eks mustvalge meeldib mulle vist liialt).

Anonüümne ütles ...

Muideks, sisehoovis on säilinud ka nõukaaegne autopesulaks projekteeritud ehitis, millel paarikümne ruutmeetrine klaasplokk välissein. See peaks olema üks Tallinna vaatamiväärsusi ja vääriks jäädvustamist vähemalt muusikavideos.

JK ütles ...

hea teada, tänud vihje eest! peab minema vaatama. ja ka interjöör tuleks üle vaadata.

JK ütles ...

anonymous tip, heh (: