007: 20 prince arthur avenue, toronto

vahetult enne ning teise maailmasõja ajal lahkus eestist umbes 30 arhitekti ehk pool tervest siinsest arhitektkonnast. enim kinnitati kandu rootsis, austraalias ja kanadas, kusjuures nii mõnigi lahkujast suutis jätkata eduka arhitektina ka uues koduriigis.

...

teiste seas lahkus eestist noormees nimega uno prii [1924-2000]. hariduse oli ta saanud tartust treffneri gümnaasiumist ning pärast tallinnasse kolimist siinsest reaalkoolist, mille ta 1943 lõpetas. samal aastal lahkus ta soome, kus astus kohalikku mereväkke. hiljem randus mees rootsis, kus ta pälvis inseneri tunnistuse ning abiellus oma keskkooliaegse kullakse silviaga, kes jäi tema kõrvale elu lõpuni. 50ndate alguses saabusid nad torontosse. 1955 lõpetas prii toronto ülikooli arhitektuuri teaduskonna, paar aastat hiljem avas ta oma arhitektuuribüroo, kus lõi tänase toronto ühed olulisemad modernistliku arhitektuuri maamärgid. liialdamata.

mitmes allikas öeldakse, et prii projekteeris torontosse ühtekokku 250 kortermaja, kusjuures praeguse seisuga on neist 16 [!!] võetud muinsuskaitse alla [nimekirja täpsete andmetega leiad siit (edit - sait maas, ei leia enam listi üles...)]. prii oli ja on siiani tuntud oma julgelt eksperimenteeriva vormikeele poolest, mis küll kuuekümnendail eriliselt tunnustust ei pälvinud. tihti nägid tema kõrghooned välja kui midagi ulmelist, neid tänapäeval kirjeldades viidatakse tihti sci-fi filmides nähtule ja nt jetsonsitele. järelikult igati ajastutruud. küllap mõistad, kui vaatad siia <-- väike nimekiri prii poolt projekteeritud hoonetest koos pildimaterjaliga.

enda projekteeritud majadest pidas uno prii oma lemmikuks tornelamut toronto kesklinnas annexi rajoonis aadressil 20 prince arthur avenue. sama maja, mille maketti on näha ülaloleval pildilgi. peaks mainima, et annex on eesti kultuuriloos päris oluline koht. lisaks sellele, et siin asub terve hunnik prii poolt projekteeritud tornelamuid, võib siit leida ka tartu kolledži, mille peahoone projekteeris teine väliseestlane elmar tampõld [s. 1920].

keda peaks uno prii ja tema pärand huvitama, siis paar tagasivaatavat artiklit: esimene ja teine. ja vaata ka siia. üleüldse leidub tema kohta netis päris palju infot.

siin siis eelmainitud korterelamu, mida prii pidas oma loomingu parimaks.

foto: flickr, kasutaja livinginacity


nb! - mitte ühtegi rõdu pole kinni ehitatud...

foto: flickr, kasutaja designwallah


foto: flickr, kasutaja designwallah


foto: flickr, kasutaja designwallah


hoone renoveeriti üpris hiljuti, siit saab lähemalt lugeda.

foto: flickr, kasutaja eyeline-imagery


...


niisiis selline tegija pärineb meie mailt. no ja mul on igatahes tekkind tungiv soov minna nüüd ja kohe torontosse.

2 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

huvitav artikkel. ei teadnud mehest midagi.

c

Anonüümne ütles ...

list: http://www.toronto.ca/legdocs/2004/agendas/council/cc040301/tscl006a.pdf