010: funktsionaalsed skulptuurid

aasta oli 2005, kui tallinna linnapilti ilmusid esmakordselt betoonist tuvid, eesmärgiga "lisaks liikluse piiramisele kasutada neid tallinna linna ilmestavate disainielementidena, mille peal istudes oleks väsinud turistidel võimalik jalgu puhata." [postimees, 22.03.2005]

nunnu turistipaar rotermanni soolalao ees tuvide kasutusvõimalust demonstreerimas (:

foto: jarmo k


ligikaudu 300 kilo kaaluvate linnatuvide autoriks on skulptor aivar simson, tuntud ka kui simson von seakyl [s. 1959]. siit saab tema kohta pikemalt lugeda. tuvid olid algselt teostatud mitmes värvitoonis [tõestus - foto tuvide autorist ja tema armeest], kuid nii palju kui ma tähele olen pand, on nad tänaseks vist kõik ikkagi suht halliks kulund.

varasemalt olid tallinnas tuvide asemel vähemalt poolenisti sama eesmärki täitnud lihtsad betoonist poolkerad, mille otsa, olen kindel, koperdas järjekindlalt terve linna elanikkond. ma ise vähemalt miljon korda kvartalis.

ma austööds selle teema kohta palju ei tea, samuti pole ma piisavalt reisind, et neid asju mujal tähele panna, kuid analoogsete näidetena stiliseeritud tänavatõkestitest võiks tuua lõvid stockholmis ja lambad gotlandil. eks varsti näis, kas berliinis leidub ka betoonist karusid. muide, kui keegi on reisides siukseid asju tähele pand või lausa pilti teind, siis vabalt kommige.

foto: jarmo k


peaks veel mainima, et tollest aspektist on eriti põnev lõunaosariikide pealinn tartu, kus tänavatõkestitele on korraldatud lausa mitu konkurssi. mul endal fotosid pole, kuid flickr aitab alati välja.

kurikuulsad tartu hakid. heh, tänu neile kurjamitele jäi mul tartus elades nii mõnigi öö uneta. skulptuuri ametlikuks pealkirjaks vms on vist "pargiloom hakk", autoriks bruno kadak.

foto: flickr, kasutaja beth m527


midagi sürrimat: "kaarsildauto", skulptor taavi kolk.

foto: flickr, kasutaja seadipper


"antiikne sambaots" [suht wtf] - autoriks külli kasesalu.

foto: flickr, kasutaja seadipper


ja mu lemmik: "kilpkonn", autoriks eelmainitud bruno kadak.

foto: flickr, kasutaja seadipper


siin on täielik nimekiri tartu tänavatõkestitest koos fotode ja ammendava informatsiooniga.


...


ja lõpetuseks veel kaks funktsionaalset skulptuuri, mille puhul küll vastav funktsioon on otseselt dikteerind nende väljanägemist: elamuekspluatatsioonivalitsuse kompleksi / väike-rannavärava feik-bastioni... eee... väljalasketoru, ja kunagise elektrijaama, nüüdse kultuurikatla korsten:

foto: jarmo k

2 kommentaari:

chile ütles ...

hah. hästi.

Kalle P ütles ...

rakveres on ka alates uue keskväljaku valmimisest või pisut hiljemast ajast tarvakujulised kirjumirjud funktsionaalsed skulptuurid. pilti mul neist vist hetkel anda pole.