035: kortermaja kadriorus

summary: one of the most exciting architectural results of the early 2000's booming economy is this apartment building by 3+1 architects. to get to know this wonderful piece of architecture, see a couple of articles in english: here and here; and a film with english subtitles: here.

-

hiljuti pärnu raamatukogu eest kultuurkapitali peapreemia pälvinud arhitektuuribüroo 3+1 jätkab enese reklaamimist internetis.

nende seekordseks archdaily.com-is figureerinud objektiks on tallinnas kadriorus 2005 valmind uus korterelamu ning kõrvalasuva vanema maja rekonstruktsioon. krunt asub kadrioru pargi vahetus läheduses aadressil koidula 24.

plaan: archdaily.com


äärmiselt eklektilise arhitektuuriga tänaval pole ühtegi domineerivat stiili, esindatud on peaaegu kõik ajastud ja stiilid alates umbes xix sajandi viimasest kolmandikust. arhitektide ülesanne nägi ette rekonstrueerida 1870ndaist pärinev esinduslik kivimaja ning asendada (vist) selle kõrvalhoone uue 16 korterit mahutava elamuga.

uushoone paigutati sügavale krundi sisse ning selle maht venitati pikaks-peenikeseks. täiesti hoonestamata on jäetud avar õu, mis pakub elanikele head võimalust seal murul lebada, päikest võtta, grillida jms, samuti võimaldab see õhtusel päikesel kenasti tubadesse paista, ning nõnda avanevad akendest-terrassidelt ka avarad vaated rohelusele.

plaan: archdaily.com


kõik kõlab kenasti, kuid plaanitud hoone, küllaltki radikaalse ilmega, tekitas kadrioru elanike ja teistegi seas mõnusat pahameelt. nõnda reklaamiti uut hoonet selle kodukal:

render: internet


kujutan ette, kuidas hoone on oma lühikese eksistentsi jooksul konservatiivsemapoolse maitsega patseerijaid poolsurnuks ehmatanud... kuna maja astub tänavajoonest tagasi, märkab seda täiesti viimasel hetkel, ning omas kontekstis totaalselt teistsuguse, metalja, küllaltki tumma tulnukaliku esifassaadiga võib see esmapilgul tõesti pahaaimamatule kodanikule mingil määral piki vahtimist virutada. siin ta piilub...

foto: jk


ja siin veel, juba natuke ulatuslikumalt.

foto: archdaily.com


palju poleemikat tekitand projekti autoriteks on varasemalt juba korduvalt mainitud markus kaasik, andres ojari, ilmar valdur ja merje müürisepp. arhitektide ideeks polnud siinsele ajaloolisele hoonestusele mitte niivõrd vastanduda, vaid vastupidi, esifassaadi plekk on mõeldud omamoodi dialoogi pidama piirkonna vanadele majadele eriti iseloomulike plekkkatustega. et antud hoone puhul läheb ju fassaad üpris sujuvalt katuseks üle, polegi selline pisut nihestatud suhestumine nii väga lambikas.

foto: jk


lisaks garaaži sissepääsule ilmestab maja esifassaadi veel vaid kaks avaust: vaid ühele õnnelikule korterile on võimaldatud vaade toast tänavale, teine, suurem aken, valgustab teise korteri trepikoda ja mingil määral vist ka kööki.

foto: jk


mu arust ainsad pisut kehv aspekt selle hoone juures on aiapiirde ja garaaži sissepääsu kujundus... samas moodustavad need siinkohal päris efektse dialoogi akna ette pandud ribakardinaga.

foto: jk


nüüd aga parima osa juurde.

foto: jk


kõik korterid on asetatud nii, et neist avaneksid vaated aeda. isegi vaatamata sellele, et siia majapoolde on paigutatud ka trepikojad, on igale korterile ette nähtud avar terrass.

foto: jk


ka siinse projekti puhul tuleb mängu 3+1 arhitektide kalduvus kasutada oma hooneis selget funktsioonide tsoneerimise ideed. plaanilt on hoone jaotatud pikisuunaliselt kolmeks: krundi perimeetrile hoone sügavusse jäävad privaatsemad alad koos köökide-panipaikadega; keskele jäävad eluruumid; aiapoolsele küljele on paigutatud rõdud ning trepikojad.

plaan: archdaily.com


aiakujunduse puhul on kasutatud prestiižika berliini päritolu atelier le balto maastikuarhitektide teeneid, kes muide endi sõnul ei kujundagi niivõrd maastikke, vaid ruumi tervikuna. soovitan nende kodukalt vaadata aia meeleolukaid eskiise, samas on ka foto krundist enne ehitustöid. mine: lebalto.de -> realisierungen -> koidula.

foto: archdaily.com


lõikest on hästi näha, et väikesed trellitatud aknapilud on jäetud ka kööke mõningase päevavalgusega varustama. kadrioru miljööd silmas pidades on meeldiv, et parkimine on täies mahus lahendatud keldrikorrusel.

plaan: archdaily.com


foto: jk


aias valitseb lihtne minimalism. kasvama on pandud mitmeid viljapuid, nii et küllap aastate pärast peab siia uuesti pildistama tulema.

foto: jk


nagu näha, tuleb ka aiakujunduses mängu arv 3. kasutatud on siin kolme erinevat pinnast: kõndimiseks on ette nähtud puitkattega teerada, selle ja muruplatsi vahel on aga vallikraavina lõik mingit musta kivikruusa.

foto: jk


ja siin mu arust väga lahedalt rekonstrueeritud vanem maja.

foto: jk


ilgelt vana, valmimisjärgne foto vaatega poska tänavalt. siit näha neid perimeetril asuvaid pilusid, mis valgustavad ja õhutavad kööke.

foto: jk


...


siit leiab hoone kohta pisut kehvas inglises kirjelduse ning paar fotot ja plaani lisaks. ja peaks veel mainima, et tegemist on mu arust ühe parema eestis valmind n-ö buumiaegse hoonega.


...


meenutuseks: 3+1 büroos projekteeritud hooneid olen näidanud varemgi, nimelt siin ja siin.

6 kommentaari:

go ütles ...

Ma mõistan, et olen vähemuses, aga selle hoone sisehoovi arhitektuur on mind alati väga häirinud (et siis välimus funktsiooniskeemile ohverdatud). Segadust suurendab minu jaoks mitte ainult igatpidi joonte sasipundar ehk harmoonialõhkumise pillerkaar, aga samapalju materjalide kirjusus. Eriti selline puidu ja valge krohvi taoline lääge kombinatsioon (mille närviajavaim näide on siili 6 elamu tartus, mida ma eriti hoolega vihkan!! (kuri!!)) Ja siis metall-lisad ka ei lähe. Ei see maja pole büroo parim.
Ühesõnaga lööge mind siis risti :)
Aga aed on ilus. Ei, kokku on hoone ikka normaalne, ikka suht hea, lihtsalt mina olen liiga karm.

JK ütles ...

hele puit ja valge krohv, hah, austööds see pole ka minu lemmikkombinatsioon (:

(kuigi... nii siin kui siili tn maja puhul see mind eriti ei häirigi... kusjuures siili majast tuleb varsti pikk postitus.)

aga öelda et see maja pole 3+1 projektidest parim... hmm. millega seda üldse võrrelda saaks? kui enamik ne loomingust on eramud, ja suurematest projektidest... ma rohkem korterelamuid neilt näiteks ei teagi... kas üldse on? mis oleks siis võrdlusmoment?

hea, et kommid! (:

muide. carl, kus oled? :D ma su arvamust tahaks ka, nii kriitilist kui võimalik, hehe.

Carl-Dag Lige ütles ...

krt! ma olen vihane mõnda aega. kirjutasin siia pika kommi, mis läks kaduma kuna mu net hüppas või midagi sellist!!!

mõne aja pärast kirjutan. maja on äge, väärib käsitlemist. kõigepealt Stockholm.

JK ütles ...

kõigepealt stockholm jees! (:

1 rootsi tüüp foorumist pakkus meile tuuri ralph erskine'i projekteeritud ülikoolikompleksis, kuid see jääb nii kaugele meie põhilisest objektist, nii et vist jääb järgmiseks korraks...

go ütles ...

aa ei, eramud ongi neil paremad olnud.
No ma ei tea, mul on alati selle hoone vastu midagi olnud, alates ajast, kui see kerkis ja ma veel arhitektuuriga eriti ei tegelnud.
Ta meenutab mulle liialt "välismaa arhitektuuri", (mida see ka ei tähendaks).
Aga ma ütlen, mis pilt tegelikult mulle taga seostub. Et ta peab seisma Šveitsis kuurortmajana kuskil lumisel künkal, taustaks kõrged mäed ja suustajad ümberringi laskumas. Tuletab meelde eurolikku hubast klanitust: valged hambad, villane dzemper, kamina ääres, business, naeratus, puhkus jne. Mingisugune kõrgema keskklassi easy elutüüp. Tegijad mehed, kes käivad ringi kollastes ja sakkmustriga džempritega - vaat see ongi see - importkaup. Ma ei oska seda kuidagi loogiliselt põhjendada, aga see on nii. (ehk kõigi nende materjalide kombinatsioonist tuleb see välja: metallvõred kui töö ja edukuse sümbol, hele puit kui kodune ja hubane heaolu, krohv kui europärane hügieenilisus, hea välismulje, näivuse, valge naeratuse sümbol.)
Pingutatud heaolu, ühesõnaga.
Või te ei arva nii???

JK ütles ...

hahaha, hea kirjeldus (:

hea tahtmise korral tekivad sellised seosed küll, kuid mu puhul mitte eriti tõsiseltvõetavad...