080: kollane kortermaja karlovas

summary: this apartment building in tartu is located in an environment with many different spatial strata. the shape of the building is affected by a restricted detailed plan, drafted to the plot years ago, and a large water collector diagonally dissecting the plot and thus, the house. conforming to these restrictions, the building meanders on the plot, softly reaching towards ground on the ends. characteristically to backyard buildings, it does not have a distinctive main façade. according to the relief of the plot, there are multi-level apartments with higher living rooms; all apartments feature a balcony or terrace. designed by salto architects: maarja kask, karli luik, ralf lõoke & kristiina arusoo.

-

tartu on saltokatele alati hea linn olnud. tudengilinnas on koha leidnud, võiks vist öelda, et enamik nende suuremamõõtmelistest valmishoonetest, ning loodetavasti on tulemas ka lisa, seda nii olnud kui tulevaste konkursivõitude ja tellimuste realiseerimise näol. siinne töö on 2007 valminud elumaja karlovas, autoriteks maarja kask, karli luik, ralf lõoke ja kristiina arusoo.

foto: kaido haagen via archdaily.com


sõna arhitektidel:

aleksandri tänava korterelamu asub piirkonnas, kus on väga erinevaid ruumilisi kihistusi. oma lahenduse ja koloriidiga püüab ta pigem tekitada uue lisakihistuse kui sulanduda olemasolevatega. korterelamu kuju on tingitud aastatevanusest väga piiratud planeeringust ning suuremõõtmelisest veekollektorist, mis läbib diagonaalis krunti, jagades maja kaheks. asukoht teiste kruntide vahel toetab ka hoovimajale iseloomulikku peafassaadi puudumist.

foto: kaido haagen via archdaily.com


maja koosneb kahest plokist, millest suuremas asub 16 ja väiksemas 3 korterit. korterid on 2- kuni 4-toalised. kolmekorruselise hoone esimesele korruselisele on paigutatud ka tehnilised ruumid ja 19 panipaika; autokohti on 20.

asendiplaan.



kõik korterid on avatud köögiga, nagu moes, lisaks on osa korteritest mitmetasandilised, kõrgemate elutubadega, lähtuvalt krundi pinnareljeefist. igal korteril on rõdu või suur terrass. esimese korruse terrassid näivad küll olevat kergelt küsitava väärtusega, kuid noh... vähemalt on, kus grillida. eriti õnnetukesed on esimese korruse aleksandri tn poolsed kaks korterit - nii aknad kui terrass vaatavad neil vaid varahommikusse...

esimene korrus.



ja teine korrus. kolmanda korruse plaani pole.



lõige.



pisut detaile ka. fotode autorit ma ei tea.

foto: via archdaily.com


foto: via archdaily.com


foto: via archdaily.com


foto: kaido haagen via archdaily.com


ja paar küllaltki kehva ilma ja valgusega tehtud lisafotot, mis annavad aimu ümbritsevast. suur arhitekt martin siin oma hinnangut andmas...

foto: jk


foto: jk


foto: reio avaste via archdaily.com


foto: jk



kui karin paulus küsis tõnis kimmelilt, mida ta nähtud majast arvab, siis tõnis vastas nii:

- Ebakonventsionaalse kujuga fassaadid. Veidi on tunda 60ndate–70ndate abstraktse postmoderna vaimu... nagu Tartu Arhitekti tänaval.... Siin on midagi avangardset Tartu jaoks.

- See, kuis nad seonduvad maja ümbritsevaga. Rõõmus kollane maht, mis igalt poolt jääb hoovi – selles mõttes ei tüki tänavapildis esile, samas on julge. Hoone asukohta arvestades (garaažide taga hoovis) oleks oodanud arendaja poolt pigem mittemidagiütlevat kasti.

- Avarad rõdud – Karlova ja Aleksandri tänava miljööalade piiril tekib küll kortereid tihedalt, aga eluviis, mida seal harrastada, on suht sarnane miljööaladega.

- Rõdupiirded on läbi lahendatud ja leitud huvitav uudsena mõjuv lahendus.

- Julge värvikasutus keset halli kulunud linna.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

See "kes omaks tunnistab"-pilt on minu... hehhee - kuidas mõni pilt nii pikale teele on sattunud...
Reio Avaste

JK ütles ...

täiendasin! päris kahju, et eesti arhitektide poolt archdaily'sse saadetud fotode juures pole kunagi autoreid kirjas. justkui see poleks oluline.