116: korterelamu tallinna kesklinnas

summary: an apartment block with commercial space in central tallinn, designed by arvo niineväli & vello ermann in late 70's and completed in 1984. originally coated in brown plaster, the building's facade was renewed in 00's.

-

mu silmis üks ilusamaid nõuka-aegseid maju tallinna kesklinnas on see äripindadega korterelamu raua ja pronksi nurgal. seitsmekümnendate lõpus projekteeritud ning 1984 valminud maja autoriteks on arhitektid arvo niineväli ja vello ermann ning insener priit põldre.

foto: jk


foto: jk


maja praegune ilme pärineb küll nullindate teises pooles teostatud fassaadi renoveerimise järgsest ajast, algselt oli see kaetud tollal tavapärase pruunika krohviga.

fotol kujutatud fotod pärinevad arhitektuurimuuseumi kogust


omaaegses ehituskunstis tutvustas arhitekt niineväli oma loomingut nii:

elamusse on kavandatud 142 valdavas enamuses 1-, 2- ja 3-toalist korterit. kontakttsooni - soklikorrusele - on paigutatud neli kauplust, elamuekspluatatsioonivalitsuse kontor ja haljasalade trusti ametiruumid.

projekteerimisülesandes olid nõutud nii vabad kaugvaated tuletõrje valitsuse hoonele kui ka gogoli (raua), lomonossovi (gonsiori) ning kingissepa (pronksi) tänavate laiendamine vastavalt areneva linnatranspordi nõuetele.

fassaadi käsitluselt on ehitis tagasihoidlik, välisviimistluselt tallinna üldehitustrusti võimalusi arvestav.

kahe majaaluse läbipääsuga jalakäijatele on kvartali sisemus tehtud kättesaadavaks kõigile linnaelanikele. kingissepa ja gogoli tänavate ristumiskohta jääv hooneosa on avatud jalakäijaile puhketsooni loomiseks.

see viimane väide puhketsooni kohta on muidugi väikest naeru väärt. algselt avatud nurk (vt plaani) on küll äripindade kasvatamise nimel tänaseks kinni ehitatud, kuid vaevalt et mingi helge 'puhketsoon' siin kunagi töötanud on: vrdl vana ja uut fotot ülal. pigem oli see lihtsalt... varjualune, ei muud.

skänn: ehituskunst


tallinnas on selliseid maju ilgelt vähe, ometi on just sellised majad need, mis teevad linna. paar torni siin-seal kesk üldist tühjust ei mängi välja.

foto: jk


vaade piki raua tänavat, esiplaanil enam-vähem samaaegselt valminud korterelamu, arhitektiks rein luup.

foto: jk


puhas elegants! hoone ilmele annab tohutult palju juurde see, et nurgarõdusid pole kinni ehitatud. renoveerimise käigus on suletud vaid prantsuse rõdud, see pole aga maja ilmele kahjustavalt mõjunud. ainuke asi, mis mulle selle maja puhul närvidele käib, on renoveerimise järgselt tekkinud akendevahelised hallid triibud, justkui lintakna motiivi taotledes. lollus.

foto: jk


veits robustsust ka.

foto: jk


erinevalt peaaegu kõigist teistest enam-vähem täisehitatud kvartalitest tallinna kesklinnas võib siit suvaline möödakäija tänapäevalgi vabalt läbi käia. see tuleb aja kokkuhoiu mõttes kasuks: teinekord on siit hea lõigata.

foto: jk


aja materiaalsed kihistused.

foto: jk


ja lõpetuseks vaade viru hotellist, andmaks aimu maja mastaabist. võib vist suht kindlalt öelda, et tegemist on ühe suurema korterelamuga tallinna kesklinnas.

foto: jk

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

sul on täiesti õigus, tegu ON ilusa majaga!

Anonüümne ütles ...

aga sisekliima on p....s, kuna maja energiasäästlikumaks projekteerimisel tegeleti vaid soojustustusega, aga mitte ventilatsiooniga. sisekliima on rikutud. majal on uhked korterid, mis kopitavad.

JK ütles ...

kahju kuulda...