052: elamu herne tänaval veerennis

summary: a duplex dwelling in a historical wooden housing district close to tallinn downtown, designed by gert sarv. built on the remnants of an older building, the house blends into the streetfront almost unnoticeably. an article in english can be found here.

-

kui keegi arvab, et eluloo huvitavuse poolest pole meie kohalikus arhitektuurimaailmas elmar lohule vastast, siis guess again. arhitekt gert sarv [s 1971] pole küll sündinud vladivostoki agulis* ega töötanud noore ametnikuna shanghais, küll aga on ta jõudnud elada nii rootsis kui austraalias, musitseerinud rainer jancisega ühises pändis** ning muu seas projekteerinud a) uue eesti kõige sürrima eramu ja b) uue eesti peaaegu kõige salajasema agulimaja.

viimasest nüüd lähemalt.

2003 valminud kahepereelamu on ehitatud herne tänava algusse vana maja alusmüürile, tellijaiks rootslane ja barbadose päritolu britt.

siin see piilub, xx sajandi algusest pärinevate lenderi-tüüpi*** agulimajade vahele peidetuna.

foto: jk


pisut lähemalt.

foto: jk


julgen väita, et värvivalikuga on antud juhul pandud totaalselt kümnesse. just see ongi minu arust eriti mõnus, et siin tekib teatav monotoonsus, kuid seda n-ö rütmiliselt, üksteisest minimaalselt erinevate värvigammadega, seda nii majade fassaadide kui aiapiirete näol.

foto: jk


ajalooline...

foto: jk


... ja uus. ümbruse vanakestega võrreldes pisut nihkes fassaadijaotusega, kuid ainult pisut.

foto: jk


osad aknad on just ajaloolisse tänavafronti sulandumise taotluse tõttu kaetud puidust ribistikuga, mis ehk esmapilgul ei reedagi akende tegelikku rohkust nii esi- kui küljefassaadil. hoone salapära ja tegelik olemus tulevad eriti hästi esile õhtuti, mil maja mõlemas korteris tuled põlevad. et peafassaad vaatab otse lõunasse, toimivad ribid ka päikesevarjuna.

foto: jk


foto: jk


totaalselt lahe maja mu meelest. andri ksenofontov ütleb oma pisikeses artiklis eriti hästi, väites, et see maja on kui "soundtrack, mis väljendab eelkõige filmi, mitte muusika autorit."

a ok, lõpetuseks plaanid ka.

esimene korrus: esik, köök, elutuba. pisike terrass ühel olemas, teisel eriti mitte... maja tagaosast viib trepp ülemistele korrustele.

plaan: skännitud ei-mäleta-kust


tagumist otsa on muide keeruline pildistada, nii et ise ma seda teinud polegi. siin artikli juures on üks mitte-just-suurepärane foto. nagu näha, hoopis teise iseloomuga, kui on esifassaad.


teine korrus: magamistoad ja pesuruumid. oluline info: ühel vann, teisel dušinurk. mõlemal korteril avar terrass.

plaan: skännitud ei-mäleta-kust


kolmas korrus: terrassid, veel üks paar elu- ja pesuruume, ühel saun ka, nagu aru saan. nii et elu kortermajas nagu luksuslikus eramus.

plaan: skännitud ei-mäleta-kust


....


* - pooleldi ilukirjanduslik liialdus.

** - kui keegi hea ütleks mulle, kuidas saada ansambli modern ethnic loomingut mp3, cd, vinüüli, kas või kasseti formaadis, oleksin täiega tänulik.

*** - voldemar lender oli insener ja tallinna esimene eestlasest linnapea [1906-1913], tema projekteeritud on terve armaada tallinna xx sajandi alguse n-ö arhetüüpseid agulimaju, just selliseid, nagu näed ülal piltidel, kuid ka uhkemaid puidust elamuid jõukamale rahvale.

6 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

tere

see on tõesti tore maja kuigi mulle endale meeldib Vabriku tänava oma neist agulimiljöösse teadlikult sobituda üritavatest majadest kõige rohkem. eks neid ole veel, aga ma ei tea ka kõiki. kindlasti on viimastel aastatel juurde tehtud selliseid. Herne ja Vabriku omad on lihtsalt palju tähelepanu saanud.

JK ütles ...

vabriku oma on muidugi parim, jah, ka minu meelest. sealne nagu ei püüakski niivõrd sulanduda, vaid vana agulimaja arhetüüpsust pisut abstraheerida ja modifitseerida (kolmanda korruse aknad, prantsuse rõdud, vertikaallaudis).

plaanin tollestki peagi postituse teha, eelkõige just herne tn majaga võrreldavuse aspektist.

Anonüümne ütles ...

TÜ Raamatukogu fonoteegis kassetina täitsa olemas: http://ester.utlib.ee:80/record=b2426703~S1*est
näha, et ka rahvusraamatukogus: http://193.40.192.4:80/record=b2177155~S1*est

/äkki on veel kasu../

JK ütles ...

jep, aint et äärmiselt niru variant on minna raamatukokku selleks, et saaks vaid kohapeal asja kuulata. eelistaks ikkagi omada (:

Anonüümne ütles ...

ehh, aga läpaka ja kassettmaki ühendamisest ning mp3-de loomisest oled midagi kuulnud?
:D

Anonüümne ütles ...

haha liiga hi-tech värk ju :D a jah ega vist muud üle jää (: