058: kurtna linnukasvatuse katsejaama söökla

summary in english: a canteen in kurtna (harju county, estonia) from 1985 designed by valve pormeister. the slightly venturian form is decorated with distinctive sloppy brickwork which could have been influenced by the use of brick by sigurd lewerentz. the canteen is one of pormeister's latest works in big scale. today the building is abandoned and in decay, the original interior has been destroyed.

-

1980ndate keskpaiku lisandus kurtna linnukasvatuse katsejaama kompleksi üks päris imeliku välimusega hoone, söökla nimelt. autoriks on sel legendaarne valve pormeister, kes oli projekteerinud ka katsejaama peahoone, küll paarkümmend aastat varem.

kergelt venturiliku joonega söökla on pormeistri viimaseid suuremaid projekte. selgelt on siin märgata ajastu vaimuga kaasaminemist, seda just peafassaadi n-ö valeseinas, millel puudub igasugune konstruktiivne / ratsionaalne vajadus. see lisab hoonele ekspressiivsust ning annab talle küllaltki distinktiivse ilme, kuid ei midagi muud.

foto: jk


see kaldkatusega putkake pole muide algne, vaid täitsa uus. veel aastal 2000 seda seal polnud. algselt, nagu näha ka allolevalt projektijooniselt, oli siin vaid uks.

foto: jk


kui peahoone puhul on palju kiidetud selle tellislao erakordset kvaliteeti, siis antud maja juures väljendub pormeistri loometees mingisugune peataolek, sest see, mida me all pildil näeme, oligi nõnda planeeritud.

foto: jk


tegemist küll huvitava lahendusega, kuid esteetilisest küljest... pole see minu meelest just kena. siin ilmneks justkui vastuolu: kui hoone vormi iseloomustab teatav romantilisus, siis tellislao vahele ja peale mäkerdatud tsemendis aimdub vastukaaluks mingit brutalistlikku lohakust... täitsa võimalik, et taotluseks oligi siin midagi à la björkhageni kirik sigurd lewerentzilt. no ei tea, ebasümpaatne igal juhul, vähemalt minu jaoks.

foto: jk


maja ette oli kavandatud stiilne roheala pinkidega, paraku selle tänane seis on nutune.

foto: jk


päris lahedad algupärased valgustid.

foto: jk


pingid ise vist lõkkesse viidud.

foto: jk


foto: jk


foto: jk


foto: jk


küljel on väike terrass selliste... asjadega. mis nende algne idee oli, ma täpselt ei teagi. interjöör on hoones muide täiesti rikutud. värvide poolest domineerib seal neoonroheline.

foto: jk


sisekujunduse autoriks oli raili morgen (s. 1935), kes tegi pormeistriga muuseas koostööd ka samal perioodil valminud elvtui hoone juures. olin laisk, nii et tegin fotodest fotod:

originaal: eesti arhitektuurimuuseum


originaal: eesti arhitektuurimuuseum


peahoone poolt vaadatuna. seda ja sööklat ühendab väike teerada betoonist sillaga, mis ületab pisikest kraavi. nagu ma aru sain, seisab hoone praegu kasutuseta.

foto: jk


joonisel mõjub hoone tegelikult päris sümpaatselt. kuid ainult joonisel...

joonis skännitud raamatust: "valve pormeister: eesti maa-arhitektuuri uuendaja", originaal: eesti arhitektuurimuuseum

4 kommentaari:

Carl-Dag Lige ütles ...

tere!

kas hoone pole mitte projekteeritud Maaehitusprojektis? Kui on, siis peaks muuseumi fotokogus olema selle kohta ka nõuka-aegseid slaide ja fotosid (k.a. joonistest).

carl

JK ütles ...

^ paar vana fotot leidsin tõesti. eriti mõnusa lahendusega oli muide hoone algne interjöör, autoriks raili morgen. kui ükspäev normaalse arvuti taha saan, siis täiendan posti, lisades paar ajaloolist interjöörifotot.

teistele lugejatele mainin, et telgitagustes pakkus carl välja, et äkki lootis pormeister selle maja tellislao tekstuuriga saavutada midagi à la sigurd lewerentzi markuse kirik lõuna-stockholmis björkhageni linnajaos: http://www.flickr.com/photos/seier/528571748/in/set-72157600288780668/http://www.flickr.com/photos/seier/528571748/in/set-72157600288780668/

miks mitte? ainult et valge tellise ja halli tsemendiga on tulemus siiski suht räige mu arust...

Ivari ütles ...

Mul tekkis hoopis mõte, et kas ei olnud algselt mõeldud seina ülelihvimine, kuid see tegemata jäi?

JK ütles ...

vot ei teagi. ma pigem just arvaks, et idee oligi siin pisut eksperimenteerida. muidugi kuna hoone kohta rohkem materjali ma ei leia, siis midagi väita ma ei saa. liina jänes ehk teab paremini (: