067: palee maarjamäel

summary: don't want to spoil a potential surprise for the estonian readers so you have to scroll down for the summary in english... just look at the photos first. and take a good look while at it. the subject is a recently completed private palace in eastern tallinn.

-

annan kõigepealt võimaluse tutvuda pirita linnaosas maarjamäel asuva feik-barokk-stiilis paleega fotodel, selgitav tekstike tuleb allpool. ja vaadake tähelepanelikult.

foto: jk


mõnd sakslikku mõisa või aadlielamut meenutav häärber valmis muide aastal 2006.

foto: jk


ok, ja nüüd arvake ära, kes on [ehitisregistri andmetel] hoone arhitektiks! vihjeks võin öelda, et see pole allan strus.

kitši täislaks, või siis historitsismi, kuidas võtta:

foto: jk


trummipõrin... uskuge või mitte, kuid ehr väidab, et hoone arhitektiks on raine karp!! on omaette küsimus, kas see ka tõele vastab. ehr kipub mõnikord valetama, nii et...

aga samas. karbi lembus ajalooliste stiilide vastu pole ju saladus, meenutagem nt kadunud sakala keskust või vaadakem tema varasemaid villasid meriväljal. ja kui nüüd maarjamäe paleed pisut lähemalt uurida, siis leidub siin ju teataval määral peaaegu arhetüüpselt mõjuva ajaloolise palee stilistika postmodernistlikku abstraheerimist. vaata nt viilu...

foto: jk


veidi vabamalt ja kaasaegsemalt mõjub hoone tagakülg. võimatu on sellest normaalset fotot saada, kuid kui puud lehes pole, võib seda pirita teelt läbi okste aimata.

julgen siiski väita, et hoone väljanägemine peegeldab suurel määral (vene nimega) tellija erisoove ja mitte karbi hulluksminemist, kui see siis tõepoolest ongi tema projekti järgi valminud.

viimaste andmete järgi peab karp oma kuulsas merivälja raamaturiiul-majas erabürood, kus ta on "nii direktor, raamatupidaja kui ka koristaja ühes isikus". kusjuures ei oskagi arvata, kui palju on karp viimastel aastatel tellimusi saanud. võib vast eeldada, et mitte just liialt, olgugi et tema nime pidevalt meedias kajastatakse... seega poleks ime, kui kunagine nomenklatuuri lemmikarhitekt peaks nüüdsetes oludes pisut, khm, hoorama, et ellu jääda.

aga kui nüüd päriselt aus olla, siis ma tahaks ikkagi lõplikku kinnitust, et tegemist on karbi projektiga. peaks väikest detektiivitööd tegema. kusjuures umbes samal perioodil valmis tal üks urbeli vaimus valge kast kakumäel, mistõttu ühel ajal niivõrd erineva loomingu viljelemise eest peaks lausa au andma. vt ka: siinmaa pärnu rannakohvik ja kadrioru kantseleihoone interjöör. enivei, kui keegi peaks teadma rohkem karbi projekte viimastest aastatest, siis võib vabalt teada anda.

edit: võin nüüdseks kinnitada, et tegemist on tõepoolest karbi projektiga, ja nagu eeldasingi, väljendab hoone stilistika vene uusrikkurist tellija maitset. karp pakkus esmalt ka (tema enda sõnade järgi) "normaalset" projekti, millega tellija paraku rahule ei jäänud.

foto: jk


muide 23. juulil 2009 oli karbil 70. juubel. siit küsimus: kas ma olen pime, või päriselt ka ei ilmunud ajakirjanduses ühtegi asjakohast artiklikest? mõistan, et viimasel ajal on karp niigi palju tähelepanu pälvinud, enamasti küll seoses tema loomingu hävitamisega, kuid siiski... oleks olnud ju kena kas või mõne lausega meeles pidada meest, kes on andnud eesti arhitektuuri- ja kultuuriloole nii palju tähelepanuväärseid lisandusi, armastatagu neid või mitte...

edit: ah siiski, siseinfo järgi peaks nüüd järgmises sirbis pikem artikkel tulema.

uus edit: ja ennäe, siin ongi.

lõpetuseks veel üks pilt maarjamäe kurioosumist.

foto: jk


täiendus: maja on endale uue kaunistuse saanud.

foto: jk


-

the real summary: this villa in a suburb of tallinn was completed in 2006 and according to the registry of buildings designed by the renowned raine karp. karp is mostly known as the "pet" architect of the soviet estonian nomenclature and for designing some of the defining pieces of our local soviet and postmodern architecture, including the monumental central library, the (in)famous linnahall, the recently demolished sakala center, the soon-to-be demolished central post office (all in tallinn), many apartment buildings, distinctive villas and summerhouses. his legacy has only recently started to be somewhat rehabilitated, having been largely despised by the public for a couple of decades. he now runs his private office as a sole employee. karp recently celebrated his 70th birthday.

19 kommentaari:

kerge ütles ...

Kas selle omanikuks pole mite Viktori-nimeline advokaat?

ma ei tea, kas see kommentaar väärib avaldamist, kuna tegu võib ehk olla privaatsuse rikkumisega, aga samas on tegu arvamusega, kuna mina ka täpselt ei tea.

Anonüümne ütles ...

ehitisregistris on olemas kõiksugu dokumendid, st avaliku infona on seal kirjas ehituslubade taotlejad, riigilõivude maksjad jne jne, kuid antud maja puhul kaasiku nimi küll kuskilt välja ei tule (;

jk

Unknown ütles ...

kaasik elas eesti näituste taga seal usa saatkonnast paar maja edasi.

Anonüümne ütles ...

kuule väga põnev - ma just täna tundsin huvi selle vastu, kus kaasik elab. et vennale ehitas ju cooli maja, a kus ta siis ise? usa saatkonnast edasi? sellest järgmine on juba loss ju, koos ajaloo muuseumi kompleksiga... sealt edasi künnapuu tänav... kus siis?

jk

Unknown ütles ...

http://kastikas.karantiin.com/Picture%207.png

seal elas vähemalt mingi 6 aastat tagasi, aga minuarust oli umbes 5 aastat tagasi see hoone tollal eesti ekspressi andmeil kõige kallima eramuna mingi 22? miljoniga myygis. midagi mäletan veel mingist hoonest lähemal kui 50 m merele kusagil pirital või viimsis.

mis ta oma vennale ehitas?

Anonüümne ütles ...

hah, ma olen jobu. ma arvasin, et jutt on VELJO kaasikust - olin just tema artikleid lugenud, nii et linkisin kaasiku nime kohe temaga, ilma et oleksin su kommi kerge omaga seostanud :P

a see artikkel: http://paber.ekspress.ee/viewdoc/82C9B05A6F240AF2C2256F320025DF40

paar aastat enne seda oli kalleim eramu samas kõrval: http://katkestuste-linn.blogspot.com/2008/11/004-nhtamatud-residentsid-pirita-teel.html

jk

Unknown ütles ...

veljo ise elab ka kusagil viimsis nagu vendki. see arhitektide elamine on päris põnev kysimus. Ma olen näinud puusepa musta puidust maja ja ralf tamme mingit talumaja, kuuldused räägivad, et tüür ehitab muhu saarele futu-liimpuidust asja nii, et kadakad vappuvad. kynnapu suvemaja on ka kõik näinud. siit sulle põnev teema. arhitektide endi pesad ja alatine kanamuna vaidlus - kas ise või lasta kellegil teisel projekteerida?

Anonüümne ütles ...

veljo peaks ikkagi kuskil meriväljal elama afaik. merivälja, viimsi, hullult suur vahe :P

kus puusepa maja asub? ma vist ei teagi.

tüüri talumaja pilte olen näinud. suht kiiksuga asi.

a jah, päris põnev. kas üldse on arhitekte, kes on lasknud kellelgi teisel oma eramu projekteerida? ma arvan, et siukseid, kui üldse, on väga vähe. see on nagu... olen kingsepp, miks peaksin siin oma katkised kingad kellelegi teisele parandada viima?

a kui keegi teab, öelgu.

jk

Unknown ütles ...

kusjuures mingi arhitektitarkus ytleb just, et kui endale teed, siis lase kellegil teisel teha. ei tea, kus puusepa maja asub, olen ainult pilti näinud mingis eramu aastakataloogis (eramu parimad majad 2006-2008?)

Anonüümne ütles ...

no sa siis targem kui enamik arhitekte :P a niisama jutu jätkuks, kellelt sa oma eramu telliksid, kui kohe saaksid?

aga puusepp, aha, et siis see tema enda maja, ma ei teadnudki. tartus ju.

jk

Unknown ütles ...

sa mõtled puusepa puhul kindlasti seda ilma räästata metallist viiluga maja, aga ta enda maja on must laudis? ja mustad ribid ja kahekorruseline neofunk.

enda maja? no eks ikka põhi villameister koolhaasilt.
eestis kurat kisuks keeruliseks... nagu ei julgekski kelleltki tellida:D võibolla agentuurilt, võibolla vallner-peil. 3+1 käest kysiks ka võibolla. salto käest võibolla:)

Anonüümne ütles ...

mõtlesin küll jah seda räästata maja... aga musta laudisega puusepa maja mul nagu ei meenugi... a kui satun peale, eks siis tean!

ja maitsed, nagu näha, ühtivad meil suht 100% (:

jk

Anonüümne ütles ...

kas see on kaasiku maja? http://www.aballanstrus.ee/Meiet%C3%B6%C3%B6d/VilladjaPuhkekeskused/VillaTallinnas1998/tabid/178/Default.aspx

vaatasin et praegu on seal hispaania saatkonna residents vms.

jk

Unknown ütles ...

no see oli kaasiku maja:)

myys teine maha selle järelikult või üürib välja.

aga jah, allan strus... ma ei teagi kas rõõmustada või kurvastada, et selline tyyp olemas on.

Anonüümne ütles ...

mul küll hea meel, et siuke tüüp olemas on. kuigi jah, ise "fännan" rohkem nikolai jakobišvilit - ma viimasel ajal päris palju tema maju spottimas käinud. need on umbes nagu mingid aasia 0-eelarvega rämeõudukad - nii kuradi kohutavad, et ühel hetkel hakkavad lausa köitma! :D

jk

Anonüümne ütles ...

Hoolikalt komponeeritud, miljöösse sobiv, kaasaegne (sellega te ei nõustuks?), kvaliteetne, suursugune. Eelpool vingujatele soovitan läbi murda EKA postmodernismi kinni jäänud paradigmast ning tutvust teha kaasaegse kompleksivaba! arhitektuuriga.

Kitš on näilisuse jäljendamine ilma sisulise funktsioonita või ehtsa materjalita. Sellel hoonel on igal detailil ja ornamendil funktsioon, eesmärk, materjalid on tõesed. Kitšijahi parim saak korjatakse värskelt EKA lõpetanud kogenematute noorte wannabe "kaasaegsest" arhitektuurist, mille teravnurksed konsoolid ja veidrused ei ole ei ilusad ega funktsionaalsed ega konstruktiivselt tõesed. Jäljendatakse arenenud Lääne-Euroopa kaasaegset arhitektuuri, mille teravnurk on tõepoolest ilus, parajalt pinges, konstruktiivselt tõene. Sellise pingestatud kunstiväljenduseni jõudmise eelduseks on eelkõige kompleksivaba hinnang igale arhitektuuritahule, avar silmaring, aastatepikkune kogemus. Hinnangute kujundamiseks avardage kogemust väljaspool Eesti arhitektuuriruumi, mis üha enam kapseldub "hullult vingesse".

klaabu ütles ...

natuke mage portaal (eriti tipp), katus ka eriti ei meeldi, peale surutud nagu silmil müts. Paremale/vasakule oleksin mõlemale poole vähemalt ühe rea aknaid lisanud, e. kokkuvõtvalt Eesti arhitektid millegipärast ei saa selliste ülesannetega hästi hakkama, eks koolid on korraliku ajupesu teinud ja me ei julge ka teistest teistmoodi arvata :) kahju.

JK ütles ...

viimatisele anonüümsele:
"hoolikalt komponeeritud, kvaliteetne, suursugune" - ei vaidleks vastu.
"miljöösse sobiv" - arvestades, et vahetu miljöö moodustavad suures osas nõuka-aegsed väikesed eramud, siis ma ei saa kuidagi nõus olla väitega, et siuke palee kuidagi miljöösse sobib. kosel on küll kaks suvemõisa, mis stilistiliselt siinsega sarnased, kuid need asuvad küllaltki kaugel, mistõttu nendest inspireeritus pole minu arust mõeldav ega põhjendatud.
"kaasaegne" - kuidas võtta... kuna tegemist siiski meie kaasajal sündinud teosega, ju ta siis kaasaegne ole jah.

"Sellel hoonel on igal detailil ja ornamendil funktsioon, eesmärk" - see on nüüd nali, jah? vastasel juhul pööritan arusaamatuses silmi.

"Eelpool vingujatele soovitan läbi murda EKA postmodernismi kinni jäänud paradigmast ning tutvust teha kaasaegse kompleksivaba! arhitektuuriga." - a kas ajalooliste stiilide copy/paste-meetodil reprodutseerimine pole mitte omakorda mingisugustes kompleksides vaevlemine? milline on kaasaegne kompleksivaba arhitektuur, kas saab ehk paar näidet? ja kes siin eelpool vingus, ma ei saa aru.

(ja kogu su jutu taustal on pisut irooniline, et räägid kompleksivaba hinnangut.)

JK ütles ...

*kompleksivabast hinnangust