016: näitused!

hiljuti tähistas 80. juubelit eesti arhitekt voldemar herkel [s. 1929]. sel puhul avati arhitektuurimuuseumis näitus "arhitekt ja tema aeg. voldemar herkel", mis vaatleb herkeli loometeed tallinna polütehnilise instituudi lõpetamisest kuni viimase ajani välja.

näituse ajaks valmis maketimeister peet veimeril 4 maketti arhitekti olulisematest teostest: restoran kaunas tartus [praegune ööklubi atlantis, 1962-1969, rekonstrueeritud üheksakümnendail], kohvik kadriorg tallinnas [1964-1972, lammutatud], tallinna reisisadama ootepaviljon [1965, lammutatud] ning kohvik merepiiga rannamõisas [1967, hävis üheksakümnendail tulekahjus].

paraku ongi nii, et herkeli nõuka-ajal valmind loomingust on tänaseks järel vaid kübemed... lisaks eelmainitud kaduvikule määratud hooneile on tundmatuseni muudetud ka näiteks endist tööstusprojekti maja [rävala 6] ja punase reti tehast [narva mnt 11], samuti saab varsti ümber kunstiakadeemia praeguse hoone aeg. [muide, kaduvaist kuuekümnendaist siin lähemalt...]

voldemar herkel oli muu hulgas lasnamäe algse projekti põhilisi autoreid. paraku tollal planeeritu tänasele reaalsusele ei vasta, nii et soovitan tulla vaatama joonistusi uuest linnaosast, kus domineerivad ligi 30-korruselised ristikujulise põhiplaaniga tornid.

näitus jääb avatuks 1. märtsini '09.

...

herkeli esimene valmind hoone pärast kooli lõpetamist. kas tunned koha ära? (;

foto: eesti arhitekuurimuuseum, autorlusega segased lood, pildistand kas peeter säre, raivo loonela või urmas hiis


kadrioru kohvik valmimisjärgselt.

foto: eesti arhitektuurimuuseum, rein vainküla


sama hoone ümberehitatuna ja vahetult enne lammutamist.

foto: jarmo k


restoran kaunas tartus.

foto: eesti arhitektuurimuuseum, rein vainküla


ja näide herkeli loomingust üheksakümnendail, eramu tallinnas maarjamäel.

foto: jarmo k



... ... ...



ja siis veel arhitektuuri ajalikkusest. ajaloomuuseumis suurgildi hoones [pikk 17] avati näitus "ultima memoria. eestimaa lagunenud ja hüljatud kultuurimälestised", mille eesmärgiks on juhtida tähelepanu probleemidele seoses arhitektuuripärandiga. esindatud on hulgaliselt eriotstarbelisi ning erinevas lagunemisastmes hooneid igast eesti maakonnast.

näitus jääb tallinnas avatuks 29. märtsini, kuid külastab '09 jooksul ka narvat, tartut ja pärnut.

...

lagunenud ja hüljatud kultuurimälestis nr 8781 - tallinna linnahall. kusjuures linnahallist on mul plaanis üks pikk ja põhjalik postitus teha, nii et püsi lainel.

foto: jarmo k


lagunenud ja hüljatud kultuurimälestis nr 7119 - elamu aardla 3 tartus.

foto: jarmo k

2 kommentaari:

chile ütles ...

see "tunne asukoht" mäng oli täitsa huvitav. Eks ma vaatasin ja vaatasin ja siis kangastus silme ette üks Vilen Künnapu töö. Ja siis juba üks teine, realiseeritud värk. Herkelist kahju küll, aga vot, kas uus Eka või vana eka? Kerge eks!

Anonüümne ütles ...

Ei saa jätta mainimata, et "Kaunas" ja "Must Luik" on ühed ilusamad hooned siin maal. (Ehk olid).