019: uue raekoja konkursil osalejaid, vol.1

2009 ei tõota tulla just liialt huvitav arhitektuuriaasta. ülemaailmne majanduskriis pole hulle põntse pand vaid hiigelprojektidele nt dubais, moskvas ja chicagos, vaid ka arendustele tallinnas: nii on teadmata ajani külmutatud edasised tööd rotermanni ja admiraliteedi kvartalites*, ja eks näis, kas maakri kandiski lähemal ajal millegi uuega alustatakse...

siiski, selle aastanumbri sees on siinmail oodata kahte üpris tähelepanuväärset sündmust. esiteks, kõlakate järgi peaksid sügisel algama lammutustööd* eka maja kallal; teiseks, suvel kuulutatakse välja tallinna uue raekoja võidutöö.

* - infoallikad seejuures suht usaldusväärsed. ma arvan.

...


võidutöö kuulutatakse välja enne jaanipäeva 2009.

preemiad jagunevad nõnda:
1. koht = 500 000 eek
2. koht = 300 000 eek
3. koht = 200 000 eek

võrdluseks eka uue hoone esikolmiku preemiad: 1 000 000, 700 000 ja 500 000 eek. kui eka konkurss teadaolevalt erilisi kuulsusi kohale ei meelitand [kordan, teadaolevalt, sest autorid avalikustati vaid premeeritud tööde puhul], siis raekoja konkursiga, isegi vaatamata auhinnafondi tagasihoidlikkusele, on pisut paremad lood. et siinpuhul on tegemist avaliku konkursiga, on teada kõik eelkvalifitseerund arhitektuuribürood, kelle seast leiame lisaks kõigile eesti tippbüroodele ka päris mitu rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekti. hakkan neid siin tasapisi ja lühidalt nende tähelepanuväärsemate projektide kaudu tutvustama.

kõigepealt. kui keegi on pea maa all eland, siis raekoja asukoht on alljärgneval pildil märgitud. ja pange tähele mu tapvaid photoshop-skillze! enivei, foto on ilgelt vana [vist 2004], nii et täitsa tasub suurelt vaadata. siin nt seisab veel omal kohal vaibaparadiis ja viru keskus näeb hulga parem välja kui praegu, samuti kunagine etkvl-i maja.

foto: raekoja konkursi failipakett


nii, asugem siis konkursil osalejate juurde.


...


terry pawson architects. üpris prestiižne londonis resideeruv briti büroo on tuntud oma minimalistliku loomingu poolest. nende projektides põimuvad lakooniliselt jõuline skulpturaalsus rahustavalt mõjuva poeetilisusega, märgata on seda mu arust just eksterjööri-interjööri sulandumiste puhul. tegelt siuke jutt kõlab mu peas alati päris hästi, aint et kirja pannes muutub see automaatselt labaseks ja täielikuks wtf-iks, haha. eh, vaadake parem pilte.


vernon street offices, london, valmis 2006.

foto: architecture.com


foto: architecture.com


foto: architecture.com


st. mary's garden hall, wimbledon, valmis 2003.

foto: terrypawson.com


foto: terrypawson.com


twin houses, kingston upon thames, projekt: 2008.

render: worldarchitecturenews.com


render: dezeen.com


leventise kunstigalerii nicosias. konkursitöö, 2006.

render: terrypawson.com


linzi uus ooperimaja, valmib 2012.

render: terrypawson.com


...


bjarke ingels group [big]. jah, nii on, et hetkel üks maailma kuumimaid arhitektuuribüroosid võtab osa tallinna raekoja konkursist! büroo vedajaks on noor, 34-aastane ja neetult sümpaatne taani geenius bjarke ingels.


vot siuke näeb bjarke välja. ta siin oma 34. sünnipäeval muide.

foto: jarmo k



nii, paar näidet bjarke ja tema varasema, 2001-2006 tegutsend büroo plot loomingust.


kopenhaageni sadamabassein, valmis 2003.

foto: ei mäleta


pilt: archdaily.com


jahtklubi ja noortekeskus
kopenhaageni sadamaalal, valmis 2004.

foto: archdaily.com


foto: archdaily.com


bjarke ja co tänaseks valmind hoonetest on enim tähelepanu pälvind kopenhaagenis asuvad korterelamud vm husene ja bjerget, mõlemast olen teind pikad postitused oma teises plogis. loe nende kohta siit ja siit, kusjuures tegin äsja mõlemas olulisi täiendusi.

samas lähistel on ehitamisjärgus veel üks geniaalse kontseptiga eluhoone, selle kohta vaata slaidšõud siit. tegelt ka.

samuti geniaalne on kopenhaageni tulevane meremuuseum, mille konkursitingimustele mitte vastav töö oli sedavõrd veenev, et kui pärast big-i võitjaks kuulutamist konkurendid otsuse peale kaebasid, oli tellija juriidilise korrektsuse tõttu sunnitud konkursi tulemused ebaõnnestunuks tunnistama ning projekti big-ilt otse tellima.

render: dezeen


render: dezeen


aastaid tagasi planeeris big hullu pilvelõhkujat shanghaisse, paraku selle [algne] idee on tänaseks maha maetud. shanghaisse ehitab büroo aga taani paviljoni 2010 expo tarbeks. tornist olen kirjutand siin ja paviljonist siin. viska pilk peale.

paviljon shanghais.

render: big.dk


nagu võib arvata, võidab big otseste tellimuste kõrval järjest täiega palju konkursse. ühe konkursi võidutöö pälvis neil tegelt hulga kriitikat. tegemist on planeeritud pilvelõhkujaga prahasse. nimeks on sel walter tower ning kriitika sihtis eelkõige just projekti liigset literatuursust ja zahalikkust.

render: trendir.com


mu absoluutne lemmikprojekt big-ilt on kopenhaagenisse planeeritud scala torn. suurepärast esitlust selle kohta vaata siit. kohustuslik.

mainitud torni baas.

render: big.dk


ok ma rohkem ei viitsi. kuigi tahaks ühte abu dhabisse planeeritud objekti ka näidata, a sellest pole veel illustratiivset materjali üles pandud. enivei tasub büroo kodukat uurida ja avastada sealt suurepäraseid ideid. eriti soovitan tutvuda nende elamuprojektidega.

büroo paneb osade oma tööde animatsioone üles ka youtube'i, vaata neid siit.

igatahes ma ilgelt loodan, et ka nõnda tähtsusetu objekti nagu tallinna raekoja jaoks jagub neil värskeid ideid. sest mu arust võiks vabalt veel üks grupp taanlasi meie taani linna oma maja püsti panna.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

statoil?

Anonüümne ütles ...

jah?

Anonüümne ütles ...

Tegelikult ei ole tegemist mitte Tallinna uue raekoja, vaid Statoili uue peakontori ja naftamaardlaga. Norra riik ja naftatöösturid kinnitavad kanda, et hakata Soome lahest ja selle ümbrusest naftat puurima. Üks väidetav maardla asub vahetult Linnahalli kõrval. Maskeeringuks ja kohalike elanike eksitamiseks kasutatakse Tallinna linnavalitsuse ja avalike huvide katteloori.

Juhin tähelepanu Statoili seotusele ka ühe märksa väiksema - üllatus-üllatus arhitektuurselt väga põneva - objekti, nimelt Tallinna Inglise kolledzhi ujulaga. Avalikkuses eksponeeriti selle PPP projekti ühiskondlikke huve (kool vajab ujulat), aga suhteliselt tähelepanuta jäi asjaolu, et kommertsettevõte Statoil sai omale kesklinna suurepärased bürooruumid. Tegemist on sotsiaalmaaga, mitte ärimaaga. Aga see on see PPP. Jüri Liim: kus on Tallinna Linnavalitsuse tegelikud huvid? Jüri Lina: milline Statoili juhatuse liige EI OLE vabamüürlane? Anonüümne rahvuslane: mitte Statoili, vaid GAZPROM-i peakorter (GAZPROM on lähiajal Statoili üle võtmas)!

Allikas: A-BNS viitega anonüümsele rahvuslasele organisatsioonist Eestimaa Eestlastele!

Carl-Dag Lige ütles ...

Tere!

jk - kas teise vooru pääsenute nimekiri on avalik info?

Isiklikult ootan sellelt projektilt väga palju. Eelkõige loodan, et kompleks tuleb selline, kus linlased tahavad olla ja kus neil oleks hea olla. Ja kui linlastel on hea, siis on ka külalistel hea. See ei pea olema ainult linnaametniku juures vastuvõtul käimise koht. Ega ka teiselt poolt TOURISTS ONLY-paik.

Samuti loodan seda, et võiduprojekt pakub midagi paeluvat ja kohaspetsiifilist, midagi sellist mis ühendaks kohaliku ja rahvusvahelise, sisu ja vormi (ma ei tahaks järjekordset "märk-ehitist", millel ainult põnev kuju, aga mis kohalikele eriti midagi ei paku) ning arvestaks Linnahalli ja kultuurikatlaga. ***Kui ma oleks arhitekt, küll ma teeks alles head arhitektuuri...

JK ütles ...

tsau carl.

seni on avalik siuke info:
http://www.arhliit.ee/tallinnlv/Teade_kvalifitseerimine.zip

teise vooru asju pole veel otsustatud.

a sellest tulevasest hoonest... mu arust eriti huvitav saab olema projektide suhestumine linnahalliga. ei teagi, kas hoonet oma üpris ebamugavale kohale suudavad paremini sobitada kohalikud, kes ehk vahetumalt kursis linnahalli märgilisusega, või ka välismaalased?

ah ma tegelt ei viitsi praegu pikemalt arutada.

Anonüümne ütles ...

Viru keskus näeb praegu parem välja

Anonüümne ütles ...

kui juba väljanägemisest rääkida, siis (täiesti ebaoluline muidugi) härra bjarke kujutise ning mikrofoni hoidva gorilla kujutise vähel on märgata kõrget sarnasust. hahaa, no offence.

JK ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
JK ütles ...

see eelviimane (ehk siis kustutamata) komm oli küll vajalik info, ma tänan täiega.

JK ütles ...

muide. sorri tüübid, a vältimaks spämmi ja muud kräppi, panin word verificationi (jah ma tean see imeb täiega tegelt) ja võtsin ära õiguse anonüümselt kommida.

a kommige ikka, kui tekib mõtteid või arvate, et võiks midagi lisada. diskussioonid on toredad.