021: erich mendelsohn arhitektuurimuuseumis!

nii tsikid-kutid, on aeg tulla arhitektuurimuuseumisse näitust vaatama!

eelmisel nädalal avati soolalao suures saalis ülipõhjalik näitus saksa-juudi arhitekti erich mendelsohni [1887-1953] loomingust. tuntud eelkõige oma ekspressionistliku arhitektuuri ja nn dünaamilise funktsionalismi [nt mitmed schockeni kaubamajad saksamaal ja poolas] poolest, kuulub ta kahtlemata 20. sajandi esimese poole kõige olulisemate arhitektide hulka.

kokku 5 ja pool tonni [!!!!] kaaluva näituse tõmbenumbriks on terve hunnik suurepäraseid makette arhitekti tähtteostest üle maailma, sealhulgas muidugi saksamaalt, kuid ka usa-st, venemaalt, suurbritanniast ning nt iisraelist. jaa, ja just iisraelis asuvad mu arust tema kõige ägedamad hooned! et neist on ilgelt keeruline leida korralikke fotosid, siis võikski tulla ja natuke üllatuda-vaimustuda.

muuseum on avatud kolmapäevast pühapäevani kl 1100-1800; näitus jääb soolalattu 1. märtsini.


...


mendelsohni kõige tuntum teos, einsteini torn potsdamis. heh, 25 aastat mendelsohni uurind näituse kaaskuraatori dr ita-heinze greenbergi sõnul küll "total failure", kuid sellele vaatamata on hoone üks ekspressionistliku arhitektuuri absoluutseid landmark'e.

foto: arva ära


ainuke mendelsohni hoone, mida ma seni oma silmaga näind: suht suvakas büroohoone oslos. küllaltki rahumeelne näide tema nn dünaamilisest funktsionalismist.

foto: mina


de la warr'i paviljon suurbritannia lõunarannikul. eriti äge maja, meenutab muide pärnu rannakohvikut. muuseumis praegu üleval mõlema hoone maketid, tulge võrrelge ja värki.

foto: cambridge2000.com


sünagoog cleveland'is.

foto: google-moogle


ja vaade näitusele avamispäevalt. leia pildilt üks eesti ajaloo kõvemaid arhitekte (;

eriti sitt foto: mina

2 kommentaari:

go ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
go ütles ...

jah, Mendelsohnil puudus ka aastast 1921 binokulaarne nägemine, mis teeb tast ainulaadse arhitekti.